Завршни ударац: Одбијена тужба одбране Перковића и Мустача

ГС
Завршни ударац: Одбијена тужба одбране Перковића и Мустача

ЗАГРЕБ - Двојица шефова у тајним службама бивше Југославије, који су покојном предсједнику Фрањи Туђману били десна рука у формирању хрватских тајних служби, и у вријеме рата у њима обављали високе дужности, Јосип Перковић и Здравко Мустач, недавно су изгубили и посљедњу прилику да раније изађу из затвора, гдје служе казну за убиство хрватског емигранта Стјепана Ђурековића.

Уставни суд одбио је тужбу адвоката Анте Нобила, који је тврдио су хрватски судови погријешили када су аутоматски преузели одлуку њемачког суда о казни и њеном извршењу у Хрватској.

 

- У Хрватској је 1983. године максимална казна била 15 година затвора. Постојала је још смртна казна, за коју је замјена био затвор од 20 година. Како смртне казне више нема, они су могли добити највише 15 година, јер се у Хрватској примјењује закон који је био на снази у вријеме извршења дјела - изнио је Нобило аргументацију с којом је изашао пред Уставни суд.

 

Уставне судије  су га, међутим, једногласно одбиле, сматрајући да одлука о преузимању извршења казне суда друге државе у себи не може садржавати преиспитивање казне коју је страни суд досудио.

 

Перковић и Мустач осуђени су у Њемачкој 2016. на доживотни затвор због организације убиства Ђурековића 1983. године. Ђурековић је био убијен хицима из пиштоља у импровизованој штампарији у близини Минхена, смјештеној у гаражи хрватског емигранта Крунослава Пратеса, који је био уредник емигрантских новина, али и доушник југословенске тајне службе.

 

Пратес је 2008. осуђен на доживотни затвор због помагања у убиству Ђурековића, а на суђењу Пратесу, на површину су изашла имена Перковића и Мустача. Њемачки Савезни криминалистички уред 2009. издао је међународни налог за хапшење Перковића и Мустача, али Хрватска није изручивала своје држављане.

 

Када су ушли у Европску унију и почели примјењивати европски налог за хапшење (ЕУН), донесен је такозвани лекс Перковић, према којем Перковић и Мустач не би били изручени, али је под притиском закон измијењен, па су Перковић и Мустач почетком 2014. изручени Њемачкој.

 

Након пет и по година, пресуда им је постала правоснажна, па су 2019. изручени Хрватској на даље издржавање казне.

 

Њихов адвокат Нобило, у прољеће прошле године, предсједнику Хрватске Зорану Милановићу поднио је захтјев за њихово помиловање, али,  Милановић, не желећи конзумирати то овлашћење, одбио их је. Пресуду њемачког суда покушало се оборити на Европском суду за људска права, али тужбе су одбијене.

 

Нобило каже како више нема ниједно правно средство којим би их могао покушати извући из затвора, преноси Јутарњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана