Завршена истрага - лидери Косова на оптуженичкој клупи?

РТС
Завршена истрага - лидери Косова на оптуженичкој клупи?

Приштина - Завршена је истрага у вези са трговином људским органима у коју су умијешани и лидери самопроглашеног Косова, а руководилац екипе истражилаца Клинт Вилијамсон ускоро ће прослиједити извјештај Савјету Европе, потврдио је Срни извор близак истражиоцима EULEX-а.


„У извјештају ће стајати да је прикупљено довољно доказа за подизање оптужнице против неколико зонских команданата бивше Ослободилачке војске Косова /ОВК/, као и тројице – четворице из Главног штаба ОВК“, тврди овај извор, наводећи да ће на том списку осумњичених бити и Сулејман Селими звани Султан.

Према истом извору, истрагом је утврђено да је у трговину органима умијешан и садашњи предсједник општине Србице - Сами Љуштаку, који се налази у затвору због ратних злочина.

„Извјесно је да постоје трагови који упућују на одговорност Рамуша Харадинаја - команданта зоне Дукађин - Метохија, те Фатмира Лимаја - команданта зоне Малишево. У складу са командном одговорношћу, на оптуженичкој клупи морали би да се нађу и Хашим Тачи - командант ОВК-а и Јакуп Краснићи, који је 1998-99. године био генерални секретар ОВК-а“, наводи извор.

На одговорност Тачија и Краснићија упућује истрага о злочинима које је у два логора на сјеверу Албаније починио најближи Тачијев сарадник Сабит Геци - „Биг бос“. Он је 2011. године осуђен на 15 година затвора због ратних злочина почињених против цивила у тим логорима.

Геци би, како тврди Срнин саговорник, могао да добије улогу заштићеног свједока, јер постоје сумње да је он извршилац налога претпостављених команданата.

Трагови воде и до врло утицајних политичких личности из Албаније, љекара и тамошњих босова мафије, наводи извор из EULEX-а.

„Зато Вилијамсонов извјештај неће бити комплетан, јер истрага није проведена свеобухватно на територији Албаније“, каже извор, који је увјерен да ће упркос ометању Вилијамсон успјети да одбрани извјештај и подигне оптужницу.

Он тврди да се на Вилијамсона врше енормни притисци да би са списка окривљених био скинут Хашим Тачи, али је сигурно да он мора бити оптужен.

Извор каже да је доста трагова уништено. „Спаљена је комлетна документација UMNIK истражилаца у згради UMNIK полиције у Пећи и документација у згради UMNIK полиције у Приштини, али је знатан дио документације сачуван на дискетама и прослијеђен EULEX-овим истражиоцима и Вилијамсону.

Највећи проблем у истрази „Тима Марти“ јесте недостатак обдукционих налаза, јер нису пронађене локације на којима су покопани посмртни остаци жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана