Завршен састанак о имплементацији споразума

Б92, Тањуг
Завршен састанак о имплементацији споразума

Београд, Брисел - У Бриселу је око 20 сати завршен први састанак тимова Београда и Приштине за имплементацију споразума о нормализацији односа Србије и Косова.

Разговори ће бити настављени сутра, саопштено је из сједишта Европске уније.

Данашња рунда дијалог два тима, који је прије подне почео у згради Европске службе у присуству специјалног изасланика ЕУ на Косову Фернанда Ђентилинија, почела је и завршила се без изјава за јавност.

Београдска делегација ушла је у зграду Европске службе за спољне послове нешто пре 11 часова, а делегација Приштине око пола сата касније.

"Тимови су почели разговоре уз подршку Европске комисије", потврдила је за Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Она је објаснила да је ријеч о "радном састанку" и да није предвиђено да се о току овог сусрета обавјесте медији и јавност.

Званичници у Европској комисији су уочи састанка рекли да је затражено да се заседање ове групе одржи што је прије могуће, јер план треба да буде спреман до сутра, 26. априла.

Иако је из Брисела било најављено да ће тимови представити планове високој представници ЕУ Кетрин Ештон, под чијим се покровитељством водио дијалог, ЕУ ће на састанку представљати Фернандо Ђентилини, иначе специјални представник ЕУ на Косову.

Уочи пута, у Београду напомињу да ће однос према споразуму зависити од тога да ли ће бити покушаја да се наметну унапред утврђени планови примјене који Београду не би одговарали.

Тимови за примену бриселског споразума ће разговарати о редослиједу реализације договорених тачака и роковима њихове примене, каже потпредсједница Владе Србије задужена за евроинтеграције Сузана Грубјешић.

Београдски тим чине савјетник предсједника Марко Ђурић, генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић, министар правде Никола Селаковић и замјеник директора полиције Бранислав Митровић.

Делегацију Косова, која у Брисел доноси свој план о примјени споразума, предводиће замјеник премијера Хајредин Кучи. Пред парламентом премијер Хашим Тачи изјавио је да је то први формални споразум о нормализацији односа између двије земље.

"То је конкретан план са законским актима, временским роковима и актерима остваривања. Очекујемо да до 26. априла усагласимо план, онако како је предвиђено у првом споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије, како би одмах почело спровођење. Нико не треба да страхује од примјене овог споразума, ни грађани на сјеверу. Наш план је план мира, план разумјевања, толеранције, заједничког живота у будућности, план развоја, запошљавања, повећања социјалног благостања, новог живота, план демократског и европског Косова и заједнички план Косова и циелог демократског свијета", рекао је Тачи.

У државном врху Србије истичу да постоји апсолутно јединство у намјери да се не пристане ни на какве притиске или нека нова условљавања везана за примјену споразума. Тако ће српска страна инсистирати на томе да се на почетку не успостављају неодрживи рокови и датуми, као и да се, како кажу, одржи континуитет, то јест да сви који су запослени у српским институцијама на сјеверу Косова сачувају своја радна мјеста.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност и посредница у преговорима Кетрин Ештон дан уочи преговора за BBC је изјавила да се нада да ће ЕУ донијети одлуку да Србији одреди датум за почетак преговора и истакла да Брисел од Србије није тражио да призна Косово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана