Завадлав добио 40 година; Судија: Мотив је остао неразјашњен

ГС
Завадлав добио 40 година; Судија: Мотив је остао неразјашњен

СПЛИТ - Филип Завадлав данас је због троструког убиства у средишту Сплита 2020. поново неправомоћно осуђен на 40 година затвора, но његов је мотив, по ријечима судије сплитског Жупанијског суда Вишње Стринић, и даље остао неразјашњен.

У затвор ће због убиства Јурице Торлака (37), Марина Бобана (25) и Марина Ожића Паића (25), које ​је починио на Шперуну и у Варошу у јануару 2020. године​ када је пуцао на Торлака и Бобана, који су се налазили на мотору, а потом и на Ожића Паића.

„Нема доказа да су његове жртве продавале дрогу и изнуђивале његовог брата“

У образложењу пресуде судија Стринић је навела како током поступка није доказано да је Завадлав убио из безобзирне освете, а исто тако није било доказа ни да су његове жртве продавале дрогу и изнуђивале његовог брата Станислава. Уз то је и из пресуде избрисан дио у којем се говорило о кући Јерка Малвасије као о мјесту гдје се продаје дрога.

За сваког од убијених је добио по 15 година затвора те му је на крају била изречена јединствена затворска казна од 40 година. Завадлав, који се на суђењу појавио обријане главе, на крају је покушао нешто рећи судији, али га је одбила рекавши да је готово и да не може.

Смијао се, вртио главом и запљескао судији

За вријеме читања пресуде се смијао и вртио главом, а у једном тренутку је и запљескао судији Стринић.

„Прегледом снимки видеонадзора утврђено је како је управо Филип Завадлав починилац троструког убиства. Што се мотива тиче, он је и даље неразјашњен јер је скривен у психи починитеља. Био је свјестан својих поступака и своје је жртве желио лишити живота“, казала је између осталог у образложењу пресуде судија Стринић.

„Поступио је најгоре могуће“

Додала је да је ово један од најтежих злочина не само у Сплиту и Далмацији него и у цијелој Хрватској. „Окривљени се због проблема требао јавити институцијама, нудила му се помоћ, али он је поступио најгоре могуће“, нагласила је суткиња. У судници на изрицању пресуде није примјећен нико од обитељи жртава, преноси Индекс.хр.

Након завршетка суђења Филипов брат Станислав Завадлав испред зграде Жупанијског суда је направио сцену па га је полиција дословно однијела. Силно је желио разговарати с бројним новинарским екипама, али му полиција то није дозволила.

На поновљено суђење, које је услиједило након што је Високи кривични суд по жалби укинуо прву пресуду, Завадлав је долазио из затвора у Госпићу.

У расправној дворани је сједио везан ланцима и у панцирки, промијенио је неколико бранилаца, а памтиће га и по томе што је једно вријеме са судским вијећем комуницирао искључиво на италијанском језику. И даље тврди да није починилац троструког убојства које је шокирало Сплит.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана