Затворска чуварка добила Црну Гору пред Европским судом

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

СТРАЗБУР - Некадашња шефица смјене страже у женском затвору Далиборка Шпадијер из Подгорице, добила је Црну Гору пред Европским судом за људска права у Стразбуру у спору који је покренула против државе јер је није заштитила од малтретирања другог затворског особља након што је пријавила инцидент у затвору.

Црна Гора је овом пресудом обавезана да јој исплати 4.500 евра на име нематеријалне штете и још 1.000 евра за трошкове поступка, јер је, према оцени суда у Стразбуру, начин на који су правни механизми примењени у овом случају био неадекватан, што представља повриједу обавезе државе да заштити њена права. Шпадијерева је, као шеф смјене у женском затвору 2013. године пријавила пет колегиница јер су допустиле мушким стражарима да уђу у женски затвор, од којих је један од њих имао "физички контакт са двије затворенице".

Убрзо након овог инцидента Шпадијерева је примила застрашујући телефонски разговор од колеге, а затим јој је разбијено ветробранско стакло. Пожалила се полицији, али је изостала реакција тужилаштва. Након тога су усљедили други видови малтретирања.

Током 2013. године колегинице Шпадијереве које су учствовале у инциденту кажњенне су смањењем плате од 20 до 30 одсто на по два или три мјесеца, док је један мушки стражар био суспендован са посла уз смањење плате од 40 одсто. Касније те године, затворски чувар пљунуо је испред ње и вријеђао је рјечима: "Ево смрдљиве ку..ке. Кад би изгубила само 50 килограма, могла би изгледати прихватљиво".

Жалила се безуспешно управи затвора, али су усљедили су и други инциденти и малтретирања у затвору, након чега је узела боловање и обратила се суду. Суд је међутим закључио да ови инциденти нису представљали малтретирање, али је утврдио да је она патила од посттрауматског стреса због инцидената, а одлуку су потврдили и виши судови у Црној Гори. Док је поступак био у току, непознати нападач ју је напао, претукао и упозорио.

У 2016. години Шпадијер је отишла у пензију из здравствених разлога. Европски суд је утврдио да је начин на који су правни механизми примењени у случају подносиоца представке – укључујухи и важан контекст узбуњивања – био неадекватан, што представља повриједу обавезе државе да заштити физички и психолошки интегритет појединаца од других. На ову одлуку може да се уложи жалба у року од три месеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана