Затвореник тужио због лоших услова у затвору, Европски суд пресудио у његову корист

Srna
Foto: Pixabay

ЗАГРЕБ - Бивши затвореник тужио је Хрватску због лоших услова у затвору, а Европски суд за људска права у Старзбуру пресудио је у његову корист.

Тужбу због повреде загарантованих људских права и основних слобода поднио је бивши затвореник који је казну од 2008. до 2013. служио у Вараждину, Загребу, Лепоглави и Бјеловару.

Бивши затвореник је у октобру 2020. поднио уставну тужбу против грађанске пресуде којом је одбијена његова тужба за накнаду штете због услова у затворима.

Уставни суд је у марту 2021. године, позивајући се на своју нову праксу, прогласио ту уставну тужбу недопуштеном због некориштења превентивних средстава попут захтјева за судску заштиту или притужби управи.

Европски суд за људска права утврдио је да је такав развој уставносудске праксе у складу с праксом Европског суда, али је изразио бојазан због ретроактивне примјене услова допуштености за подношење уставне тужбе, као и због недостатка прелазног периода примјене нове праксе.

Европски суд је закључио да је одбацивање уставне тужбе представљало неразмјерно ограничење његових права на приступ Уставном суду.

На приговоре због неодговарајућих услова у затворима у којима је затвореник боравио Европски суд је одбацио дио захтјева који се односио на неодговарајуће услове у затвору у Вараждину.

На преостали дио захтјева суд је примијенио већ постојећу праксу и начела те је због недостатка минималног личног простора, испод три метра квадратна, у затворима у Загребу и Лепоглави утврдио повреду Конвенције о заштити људских права и основих слобода.

У односу на услове у бјеловарском затвору суд је утврдио да је подносилац тужбе само у краћим, повременим периодима био подвргнут незнатним ограничењима простора, али му је била омогућена довољна слобода кретања и активности изван ћелије.

Постане ли пресуда правоснажна, Хрватска треба да исплати 9.900 евра и још 3.000 евра за трошкове поступка. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана