Предсједнички избори у Црној Гори: Мило Ђукановић и Јаков Милатовић у другом кругу

Г.С.
Предсједнички избори у Црној Гори: Мило Ђукановић и Јаков Милатовић у другом кругу

ПОДГОРРИЦА - Предсједнички кандидат ДПС-а Мило Ђукановић и кандидат Покрета Европа сад Јаков Милатовић иду у други круг предсједниких избора у Црни Гори, показују прелиминарни подаци Центра за демократску транзицију /ЦДТ/ на основу 97,6 одсто обрађеног узорка.

Према овим подацима, Ђукановић је освојио 37,8 одсто гласова, а Јаков Милатовић 28,7 одсто.

На трећем мјесту је кандидат Демократског фронта Андрија Мандић са освојених 18,8 одсто гласова, а четврти кандидат Демократске Црне Горе Алекса Бечић са 11,2 одсто.

Према подацима ЦДТ-а, кандидат СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић освојила је 3,3 одсто гласова, кандидат Уједињене Црне Горе Горан Даниловић 1,5 одсто, а инфлуенсер Јован Радуловић 0,8 одсто.

Други круг избора ће се одржати за двије седмице, тачније 2. априла. 

Ђукановић: У првом кругу остварили смо тачно што смо планирали

Милатовић: Ђукановић 2. априла иде у политичку пензију

Мандић позвао своје гласаче да у другом кругу подрже Милатовића

Кандидат Демократског фронта за предсједника Црне Горе Андрија Мандић позвао је вечерас своје гласаче да у другом кругу подрже кандидата Покрета Европа сад Јакова Милатовића.

Мандић је поручио да актуелни предсједник Црне Горе и кандидат ДПС-а Мило Ђукановић мора постати прошлост.

- Велика побједа је вечерас остварена, та побједа ће бити крунисана подршком ДФ-а Милатовићу у другом кругу - истакао је Мандић.

 

 На основу 33,5 одсто обрађених гласова у Црној Гори, актуелни предсједник Мило Ђукановић води са 36,20 у односу на противкандидате Милатовића и Мандића који имају 23,90 односно 23,40.

По првим резултатима ЦЕМИ, на узорку од 34 одсто обрађеног материјала:

Ђукановић има 36,20 одсто. 

Милатовић 23,90 одсто, 

Мандић 23.40 одсто. 

Бечић 11,90 одсто.

Станковић-Вуксановић 2,60 одсто 

Даниловић 1,30 одсто.

Радуловић 0,70 одсто. 

Представница ЦЕМИ Ана Ненезић казала је да су у питању прелиминарне процјене а не никако коначни резултати. Она је казала да јавност сада има увид у прве процјене. 

Према подацимма ЦДТ излазност до 19.00 часова била је 60,6 одсто, а ЦЕМИ је саопштио да је гласало 60,5 одсто бирачког тијела.

У бирачки списак је уписано 542.154 грађана с правом гласа.

Кандидати су били - актуелни шеф државе и кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, лидер Нове српске демократије, кандидата листе За будућност Црне Горе, односно Демократског фронта Андрија Мандић, кандидат Демократа Алексе Бечића и Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

На изборима су учествовали и кандидати Покрета Европа сад Јаков Милатовић, посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић и инфлуенсер Јован Јоџир Радуловић.

Ђукановић је први пут предсједнички кандидат странке која је од 30. августа 2020, први пут од њеног оснивања, у опозицији.
Уколико на данашњим изборима ниједан кандидат не добије више од половине гласова грађана изашлих на изборе, 2. априла биће одржан други изборни круг.

У другом изборном кругу надметаће се два кандидата која буду имала највише добијених гласова у првом кругу.

Мандат предсједника Црне Горе траје пет година, а до сада су сви предсједници били из ДПС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана