Затражено подизање оптужница против организатора усташког скупа у Лици

Срна
Затражено подизање оптужница против организатора усташког скупа у Лици

Загреб - Личко-сењска полиција тражи подизање оптужнице против организатора скупа у част усташком пуковнику Јури Францетићу у Оточцу, које терети да су узвиком "За дом спремни" и истицањем незаконитих симбола реметили јавни ред и мир.

Подизање оптужнице предложено је против осамдесетседмогодишњег предсједника Удружења Хрватске академије науке и умјетности у дијаспори /ХАЗУД/ Драгана Хазлера због узвика "За дом спремни", те против портпарола Удружења седамдесетчетворогодишњег Ивана Биондића јер је папирну копију спомен-плоче Францетићу налијепио на споменик погинулима у протеклом рату.


Портпарол личко-сењске полиције Маја Брозичевић рекла је да је копија спомен-плоче Францетићу одузета као доказ у прекршајном поступку.

Биондић је рекао да је спреман на санкције иако сматра да ни на копији ни на спомен-плочи нема ништа спорно, јер је садржај "ревидиран", а усташки поздрав "За дом спремни" замијењен је поруком "За истину спремни", преносе хрватски медији.

Личко-сењска полиција јуче је организаторима одузела двије спомен-плоче, које је требало да данас буду истакнуте у Оточцу као спомен-обиљежје усташком злочинцу Јури Францетићу.

Усташки пуковник Јуре Францетић био је командант злогласне "Црне легије", јединице која је током Другог свјетског рата на подручју НДХ починила стравичне злочине над српским народом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана