Затражена оставка Груевског

Агенције
Затражена оставка Груевског

Скопље - Присталице македонске опозиције, окупљене у Коалицији "Савез за будућност", протестовале су данас на улицама Скопља, захтијевајући од Владе Николе Груевског да поднесе оставку и да одмах да буду расписани пријевремени парламентани избори.

Неколико хиљада грађана намјеравало је да након "марша истине" протестује испред сједишта македонског Министарства унутрашњих послова, али су их у томе спријечиле јаке полицијске снаге.

Опозиција сматра да је ресор којим руководи министар Гордана Јанкуловска један је од највећих криваца за догађаје 24. децембра прошле године када је у Собрању усвојен буџет за ову годину, а полиција "злоупотријебљена за партијске циљеве ВМРО-ДПМНЕ".

Колона се, умјесто испред сједишта МУП-а зауставила испред стана премијера Николе Греувског, гдје га је лидер опозиције Бранко Црвенковски позвао да "изађе на терасу и поздрави народ који гласа и да види црвени картон".

Политичка криза у Македонији почела је крајем прошле године када је Собрање усвајало буџет, а обезбјеђењу је наређено да на силу из зграде избаци новинаре и опозиционе посланика који су покушали да спријече усвајање тог акта.

Опозиција је након тога, окупљена у Коалицију „Савез за будућност", напустила парламент и почела ваниституционалну борбу против Владе премијера Груевског.

Предсједник Собрања Трајко Вељановски у међуврмену је расписао редовне локалне изборе, а опозициона Коалиција саопштила да неће учествовати уколико се заједно са њима не буду организовани и пријевремени парламентарни фер и демократски избори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана