Застрашивање Срба у Хрватској уочи пописа

Срна
Застрашивање Срба у Хрватској уочи пописа

ЗАГРЕБ - Организациони одбор кампање "Буди е-Србин!" саопштио је да су у Хрватској системски уништавани постављени плакати којима организације српске националне мањине позивају на кориштење система е-грађани на предстојећем попису становништва.

У саопштењу је наведено да овакви поступци очигледно служе застрашивању људи који су другачији.

"Позивамо још једном све грађане да се на попису становништва изјасне слободно, како се осјећају, да се не дају застрашити насиљем и да чувањем разноликости наше земље очувамо и њезин демократски карактер", истакли су организатори кампање.

У саопштењу се подсјећа да је у оквиру кампање "Буди е-Србин!", коју је покренуло више организација српске националне мањине поводом пописа становништва, крајем прошле седмице постављено више десетина плаката широм Хрватске.

"Знатан дио тих плаката није преживио викенд. Иако на плакатима није било ништа спорно, већ се њима само позива на кориштење система е-грађани на скорашњем попису, плакати су системски уништавани", наведено је у саопштењу.

Тиме се још једном показало, навели су организатори кампање, да национално име највеће мањине у Хрватској нема право јавности.

Кампању "Буди е-Србин!" воде Српски демократски форум, Српско културно друштво "Просвјета", Српско народно вијеће, Српско привредно друштво "Привредник" и Заједничко вијеће опћина.

Попис становништва одржава се од 13. септембра до 17. октобра, прво електронским, па онда и класичним путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана