Зашто Милановић неће да иде на освештање српске цркве у Вуковару

Танјуг
Зашто Милановић неће да иде на освештање српске цркве у Вуковару

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић Милановић изјавио је данас, говорећи о односима са Србијом, да треба пазити какве се поруке шаљу.

Милановић је у Тињану, у Истри, рекао да ће у недељу у Вуковару присуствовати обиљежавању 31. годишњице погибије генерала Блага Задре, који је погинуо у Вуковару 1991. године, а да је позван и на освештање обновљене православне цркве Светог Николаја у Вуковару, које ће истога дана обавити српски патријарх Порфирије, али да неће ићи.

-Нема ту среће и помирења у овој генерацији. Дакле, нећу отићи. Мислим да је то мало незгодно у овом тренутку. Док год његови епископи, људи високог нивоа, додељују одликовања људима као што је Војислав Шешељ ти односи не могу бити нормални - сматра Милановић.

Милановић је, како преноси Хина, рекао „да на Светог Николаја, епископа Српске православне цркве из Другог свјетског рата, на један начин гледају они, на други нацин ми, као и на кардинала Степинца“.

Милановић при том очигледно не зна коме је посвећена црква у Вуковару, јер је заправо ријеч о цркви Светог Николе (Николаја Мирликијског), која је оштећена 1990. године, а сада је обновљена.

Црква је изграђена у другој половини 17. вијека, а оваква каква је подигнута је у првој половини 18. вијека.

Свети Никола је светац поштован широм хришћанског свијета, заштитник многих градова, на пример Амстердама, а његове мошти се чувају у Барију, у цркви која је њему посвећена.

Говорећи о односу према Србији, Милановић је рекао „никад Србе не бих звао четницима, а стално из Београда слушамо како смо ми усташе“, преноси хрватски Н1.

Према његовом мишљењу, Хрватска је у „чвршћој међународној позицији“, а Србија се како је рекао, „мора одлучити, а сат откуцава“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана