Зашто ХРТ није објавио вијест о смрти Цунета Гојковића?

Vecernji,hr
Зашто ХРТ није објавио вијест о смрти Цунета Гојковића?

Већи дио хрватске јавности остао је ускраћен или је са закашњењем сазнао да је преминуо Предраг Цуне Гојковић, један од најпознатијих пјевача бивше Југославије јер хрватска телевизија није објавила вијест о његовој смрти. Денис Дерк написао је о томе колумну коју преносимо у цијелости.

"Када је у вријеме свезагребачке еуфорије око Универзијаде у Влашкој улици откривен споменик Аугусту Шенои, одличан рад Марије Ујевић Галетовић, Академски хор Иван Горан Ковачић који се до скулптуре једва пробио кроз окупљену масу грађана, отпјевао је и песму ‘Рибара старог кћи’ илити ‘Лијепа Јања’. Наравно, ријеч је о популарној пјесми чији композитор није познат, али познат је аутор стихова, Аугуст Шеноа, један од најзагребачкијих и најомиљенијих загребачких писаца.

Ријеч је о стиховима с којима су се на себи својствен начин позабавили и група Азра и Бајага, али ријеч је и о пјесми коју је на репертоару имао и српски пјевач народних и староградских пјесама, али и руских романси те забавне музике Предраг Гојковић Цуне.

Тај пјевач невјероватног опсега свог баршунастог, јединственог гласа и узорне музикалности, пјевач над пјевачима умро је овог петка у Београду у осамдесет и петој години живота о чему хрватска јавност углавном није обавијештена. А био је један од најцјењенијих пјевача бивше Југославије, радо слушан у телевизијским и радио програмима, повремено чак и глумац с улогом на примјер и у познатом филму ‘Јагоде у грлу’ Срђана Карановића, али и у серијама каква је била и ‘Позориште у кући’.

Једном је Предраг Гојковић наступио и на сцени београдског Народног позоришта у Штраусовој оперети ‘Шишмиш’. Један од његових највећих хитова, свакако је била ненадмашна интерпретација пјесме ‘Кафу ми, драга испеци’ коју је Цуне чуо од Наде Мамуле. Плоча на којој је снимио ту пјесму, продана је у 100.000 примерака, због ње су масовно куповани грамофони. Након тог дискографског успјеха, Цуне је престао са својом забавном каријером (током које је наступао и на опатијском и загребачком фестивалу забавне музике), те се посветио народној музици, па и севдалинкама и македонским народним пјесмама (антологијска је његова интерпретација пјесме ‘Кажи, кажи, либе Стано’ уз Есму Реџепову).

Популарни Цуне је за загребачки Југотон снимио два итекако запажена албума и то ‘Предраг Гојковић Цуне’ објављен 1975., те ‘Не могу ти ништа осим цвећа дати’ из 1981., али и десетак сингл плоча, укупно педесетак пјесама. Због тог дискографског блага, Croatia records је као правни наслиједник Југотона, прије годину дана додјелио Предрагу Гојковићу признање за посебан допринос дискографији. И међу новим генерацијама, које нису нити рођене у вријеме када је Цуне био мјерило пјевачког квалитета на простору од двадесетак милиона становника, име Предрага Гојковића, на срећу, није непознаница.

На жалост, тренутни цивилизацијски ниво јавне хрватске телевизије није таква да би хрватску јавност с пијететом и мјером извијестила о Гојковићевом физичком одласку, што и не чуди, јер је ријеч о обневидјелој кући која више без проблема не може емитовати чак ни средњи Дневник. Па куда би онда, јадна, са Цунетом из сусједне државе", пише Денис у колумни за "Вечерњи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана