Запослени протестовали испред КБЦ Загреб, Берошу нису дозволили да се обрати

Срна
Запослени протестовали испред КБЦ Загреб, Берошу нису дозволили да се обрати

ЗАГРЕБ - Испред КБЦ Загреб јутрос је протестовало тридесетак запослених који немају ковид потврде без којих не могу да дођу на радно мјесто, а дочекали су и министра здравства Вилија Бероша и директора болнице Анту Ћорушића.

Иако је било предвиђено да се Берош обрати јавности пред КБЦ-ом, окупљени му то нису дозволили па се он заједно са директором повукао у зграду болнице.

Испред КБЦ-а Загреб окупиле су се углавном медицинске сестре и техничари. Међу њима нема љекара. Они немају ковид потврде, које су од данас потребне у здравству, а не желе ни да се тестирају. Њима су се придружиле и друге особе.

Једна радница КБЦ-а Загреб покушала је ући у болницу без ковид потврде, али није пуштена.

Представник Струковног синдиката медицинских сестара/техничара Гордана Мишкулин рекла је да им се могу одузимати радничка права и да сестре заслужују да се бесплатно тестирају.

-На Ребру ради 2.800 сестара и техничара. Министру бих рекла да се у здравству не доносе исхитрене одлуке - рекла је Мишкулин за портал „Индекс“.

Она је поручила да ће Синдикат реаговати на свако рушење радничких права.

Окупљени су поручили да ће доћи и сутра у 7.00 часова пред „Ребро“.

Вили Берош изјавио је након протеста да је увођење дигиталних ковид потврда привремена мјера и да ће се мијењати зависно о степену вакцинисаности, али да се у овом тренутку не иде према отказима.

-Никог не тјерамо на вакцинисање, али тестирање је оно што струка сматра основним условом у овом тренутку за сигурно обављање дјелатности. Мој задатак је то и извршити - рекао је Берош.

Он је истакао да је у јучерашњим тестирањима детектовано 10 асимптоматских позитивних пацијената, наводи ХРТ.

-Они бу ушли у систем и ширили вирус, а то не желимо. То указује да је ова мјера у овом тренутку утемељена, она није оптимална јер у овом тренутку нема апсолутне сигурности - додао је Берош.

Директор КБЦ-а у Загребу Анте Ћорушић рекао је да су јуче почели тестирати здравствене раднике који немају важећу ковид потврду - тестирано је 690, а вакцинисано 81,5 одсто љекара и 56 одсто медицинских сестара.

Већина радника, нагласио је, поштују процедуру и процеси рада се нормално настављају.

Главна сестра КБЦ-а Аном Љубас нагласила је да нико никога ни на шта не присиљава и да се у КБЦ-у треба тестирати мање од 1.600 људи, да је доста особља вакцинисано и да нико до сада није одбио тестирање.

-Колико сам упозната, нико неће добили отказ“, рекла је Љубасева.

У здравственом систему и установама социјалне заштите у Хрватској од данас сваки запослени, посјетилац и пратња пацијената морају имати ЕУ дигиталну ковид потврду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана