Заплијењено 3,5 тона цигарета

Агенције
Заплијењено 3,5 тона цигарета

Подгорица - Три и по тоне цигарета намијењених црном тржишту, заплијенила је италијанска полиција, које су, како преносе подгорички медији, шверцоване из Црне Горе.

Како се наводи, у акцији аеронаутичког одсјека италијанске финансијске полиције ухашени су у ноћи између 26. и 27. маја,  Италијани Цосимо Филомено (43) и Лазаро ди Лауро (55) из Бриндизија, који су глисерима покушали да прокријумчаре цигарете из Црне Горе у Италију.

У потјери за глисерима са шверцованим цигаретама из Црне Горе били су укључени полицијски хеликоптери и бродови италијанске финансијске полиције.

Како преноси агенција “Aгенпарл”, италијанска полиција на основу оперативних података, почела је пратњу глисера у недјељу вече око поноћи, на око девет миља источно од Бриндизија.

Током заустављања и претреса, службеници Aеронаутичког одсјека финансијске полиције из Барија, на глисеру су пронашли товаре цигарета, који су, наводно, из Црне Горе послати ка Италији.

Међутим, није јасно гдје је глисер у Црној Гори натоварен цигаретама, о којим цигаретама је ријеч и ко су особе из Црне Горе које су наводно учествовале у шверцу. Шверц цигарета између Црне Горе и Италије преко Јадрана посебно је цвјетао од друге половине деведесетих година све до 2002. године.

У суду у Барију у току је суђење групи црногорских држављана осумњичених за међународни шверц цигарета преко Јадрана у том периоду.

У Барију се суди оптуженима Веселину Баровићу, Бранку Вујошевићу, Душанки Јекнић, Браниславу Мићуновићу и Aндрији Драшковићу, а тај процес ће трајати годинама.

Тужилац Еугенија Понтасуља почетком године одустала је од оптужби против Станка Суботића Цанета оцјењујући да у прикупљеној документацији нема довољно доказа, а у мају 2010. године ослобођен је Мирослав Иванишевић.

DIA

Италијанска Истражна дирекција за борбу против мафије о шверцу цигарета (ДИA), током дугогодишње истраге о шверцу цигарета преко Црне Горе у периоду од 1994. до 2002. године прикупила је обимну документацију. Ту се налазе и транскрипти саслушања бројних свједока и прислушкивани телефонски разговори између Мила Ђукановића и Душанке Јекнић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана