Заједничка борба против короне и прелазак граница са личном картом

Срна
Foto: РТРС

Меморандум о разумијевању и сарадњи у борби против ковида 19 између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, као и међудржавни споразум између Србије и Албаније о слободном кретању грађана са личном картом, потписани су данас на конференцији "мали Шенген".

Предсједник Србије Александар Вучић, који је, осим премијера Албаније Едија Раме и Сјеверне Македоније Зорана Заева, учествовао путем видео-линка на конференцији "мали Шенген", оцијенио је да ће ови споразуми приближити три земље политички, али и донијети грађанима бољи живот и продубити повјерење.

- Ово продубљује повјерење и добре односе између Тиране, Скопља и Београда. Вјерујем да ћемо направити још већи успјех и да ће то бити на корист наших грађана - додао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија подржати и Тирану и Скопље на европском путу и тражити од ЕУ да крене у преговоре за пуноправно чланство Албаније и Сјеверне Македоније у ЕУ.

Вучић је истакао да је срећан и поносан због потписивања меморандума за заједничку борбу против короне, наводећи да ће три земље да предузимају заједничке мјере, а њихови медицински експертски тимови ће да сарађују.

- Биће успостављен бољи контакт између љекара не само из Београда, Тиране и Скопља, него и из других градова наших земаља. Тиме се ствара додатна блискост и повјерење и на најконкрентији начин се помаже нашим људима. Да покажемо колико бринемо о здрављу, да на најбољи начин прођемо кроз ову кризу - рекао је Вучић.

Он је навео да сарадња на основу потписаног меморандума значи добијање и расподјелу вакцина, као и да болнице у Србији у сваком тренутку могу да приме и албанске и македонске грађане и обрнуто.

- То ће донијети сигурност свим грађанима, јер здравље и инфекција не познају националне и државне разлике. Зато је важно да се не затварају границе, него да се заједнички боримо против пандемије и наставимо да унапређујемо и нашу трговинску размјену - истакао је Вучић.

Он је додао да су "мали народи" обично били под утицајем разних сила, те да се ни данас није много тога промијенило, али да народи Србије, Албаније и Сјеверне Македоније треба да покушају да очувају своју независносит и да сами доносе своје одлуке.

Вучић је подсјетио да је Међународни монетарни фонд за Србију, Албанију и Сјеверну Македонију предвидио највећу стопу раста у овом дијелу Европе, те да ове земље кроз "мали Шенген", односно додатном сарадњом могу да олакшају проток робе, људи и капитала.

Он је оцијенио да ће, након што је потписан споразум да грађани Србије и Албаније прелазе границу само са личним картама, бити много више Албанаца у Нишу и Београду који желе да посјете ове градове, као и Срба који желе да посјете Драч, Валону или Скопље и Охрид.

Вучић је најавио да ће у Србији бити направљен посебан тим који ће се бавити овим питањима.

Састанку су присуствовали и премијерка Србије Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана