Захуктава се предсједничка трка у Хрватској

Агенције
Захуктава се предсједничка трка у Хрватској

Загреб - Предсједничка трка у Хрватској се захуктава, а кандидати све више заузимају и онлајн свијет, гдје се највише спомињу кандидати Социјалдемократске партије (СДП) Иво Јосиповића и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Колинда Грабар-Китаровић.

Анализа Mediatoolkitа алата за праћење медија показала је како према броју спомињања предњаче Јосиповић и Грабар Китаровић, али да се и кандидати Савеза за Хрватску Милан Кујунџић и "Живог зида" Иван Синчић ипак спомињу у позитивнијем контексту.              

Занимљиво је да "Твитер" корисници активније спомињу кандидате од "Фејсбук" корисника.

Иако Иво Јосиповић има највећу присутност у онлајн медијима, захваљујући својим предсједничким дужностима, остали кандидати га сустижу па Синчић има двоструко више спомињања од прошле седмице.          

Иако је у првој седмици праћења инфографика указала да се о предсједничким кандидатима расправља и на форумима, ове седмице је на тим каналима наступила тишина.

Гласачки листићи за предсједничке изборе, који ће у Хрватској бити одржани 28. децембра, одштампани су и биће послати у иностранство и удаљеније дијелове земље, попут острва, саопштила је Државна изборна комисија Хрватске.

До краја седмице листићи ће бити послати свим општинским и градским изборним комисијама.

Гласачки листићи су бијеле боје и на њима су абецедним редом наведена имена четворо кандидата за предсједника Републике - Колинда Грабар-Китаровић (ХДЗ), Иво Јосиповић (СДП), Милан Кујунџић (Савез за Хрватску) и Иван Синчић (Живи зид). Шести по реду предсједнички избори су расписани за 28. децембар, док би други круг избора, ако до њега дође, био одржан 11. јануара наредне године.  (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана