Зaгрев: Сукоб профашиста и противника мисе за Павелића

Танјуг
Зaгрев: Сукоб профашиста и противника мисе за Павелића

Загреб - У центру Загреба дошло је до физичког обрачуна профашиста и припадника Иницијативе против фашизма.

Припадници Иницијативе против фашизма протестовали против мисе задушнице организоване за усташког вођу Анту Павелића.

Та Иницијатива је уочи мисе која се одрзавала у базилици Срца Исусова организовала протест против рехабилитације Павелићевог лика и дјела, пренио је Н1.

Уочи почетка мисе и протеста испред базилике, према ријечима Марка Милошевића из Радничког фронта, који је један од органзатора протеста, дошло је до физичког сукоба групе антифашиста и профашиста, само стотинак метара од мјеста протеста.

''На неколико стотина метара одавде напала нас је група од 10-15 фашиста и покушала да дође до слабијих дијелова наше поворке. Измјењене су шаке и ударци. Гађали су нас металним кантама за смеће. Нису очекивали организованији отпор. Након размјене удараца повукли су се главом без обзира'', рекао је Милошевић.

Испред базилике се уочи почетка мисе окупило неколико десетина антифашиста, који су узвикивали пароле попут ''Усташе и четници, заједно сте бјежали'', док су су им приликом уласка у цркву неки одговарали нацистичким салутирањем и узвицима "Зиг хајл" и окупљене демонстранте називали Србима, пјевајући усташке пјесме.

У базилици Срца Исусова се већ годинама одржава миса за Павелића на дан његове смрти, а тек посљедњих неколико година грађани су почели да реагују демонстрацијама против рехабилитације његовог лика и дјела и продаје календара и осталих производа са усташким симболима, наводи Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана