“Загребачког бомбаша” истражују и у РС, Васић: Полиција Српске провјерава захтјеве Хрватске

Г. О., Јутарњи лист
“Загребачког бомбаша” истражују и у РС, Васић: Полиција Српске провјерава захтјеве Хрватске

Бањалука - Директор полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да су на оперативном нивоу у контакту са хрватском полицијом од мометна када се десила експлозија у Загребу.

- У складу са тим смо понудили помоћ. На основу тога ћемо њихове захтјеве рјешавати, а у овој оперативној фази се не може говорити о каквим провјерама се ради. Заједно радимо да се ово дијело у потпуности расвјетли – рекао је Васић за “Глас Срспке”

Додао је да се везе Војислава Блажевића овде и у другим дијеловима БиХ провјеравају и ако се утврди да је било директне везе са извршењем кривичног дјела то ће се процесуирати.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске извршиће провјере које је тражила хрватска полиција у оквиру истраге у вези са двије експлозије у Загребу.

Портпарол МУП-а Српске Мирна Шоја потврдила је да је МУП добио захтјев хрватске полиције за одређене провјере и истрагу у вези са почињеним кривичним дјелима у Загребу, те да ће испунити оно што је од њега тражено.
- Затражено је да се изврше неке активности и провјере. Наше полиције активно сарађују и тако ће бити и сада - рекла је Шоја.

Војислав Блажевић (54), осумњичен за изазивање двије експлозије које су се прошле недјеље догодиле у Загребу и у којима је и он сам повријеђен, провешће мјесец дана у притвору, пише “Јутарњи лист”.

Хрватско тужилаштво и истражни судија увјерени су да имају доказе против њега, а медији незванично преносе да су тамошњи истражитељи одмах након прве експлозије у Подсуседу 9. јануара, контактирали колеге у Републици Српској у вези са Блажевићем.

“Јутарњи лист” пише да се истрага тако проширила изван граница Хрватске.

У фокусу су људи с којима се Блажевић, донедавно весели параглајдер који је сада прозван “Загребачки бомбаш”, дружио у околини Бањалуке и тачан број и разлог прелазака границе са Републиком Српском.

- Провјеравамо и да ли та особа има родбину на нашој територији, јер је презиме Блажевић често у околини Бањалуке, посебно у мјесту Ивањска - потврдио је хрватском листу извор близак истрази из Републике Српске.

Лист наводи да је овај траг посебно интересантан јер је, судећи према комуникацији на друштвеним мрежама Блажевић био пријатељ и с особом која је једном ухваћена због шверца оружја.

- Ма какви криминалци, људи се само сналазе да нешто зараде - писао је Блажевић.

Према писању “Јутарњег листа”, Војислав Блажевић наводно је рођен у Бањалуци, а у школу је ишао у Београду.

Отац му је био полицајац и живјели су у Београду.

Не зна се када је тачно дошао у Загреб, али се зна да се прије десет година преселио у Господску улицу у стан код невјенчане супруге Љ. Ш.

Блажевић има и једног сина из првог брака.

Као електротехничар радио је и у “Хрватском телекому” (ХТ), а посљедњих неколико година продаје опрему за екстремне спортове и инструктор је за параглајдинг.

Био је забављач и шаљивџија, омиљен у друштву, с мноштвом пријатеља и познаника, али истовремено је имао и неколико инцидентних ситуација у којима је учествовао.

Неименовани пријатељ каже за “Јутарњи лист” да је Блажевић наводно имао пиштољ којег је носио са собом.

Тако се на једном параглајдинг такмичењу умијешао у сукоб који је настао због неког националисте који је пријетио српским параглајдерима.

- Неки идиот је дошао на летиште, јер је чуо да су тамо и српски такмичари, па је хтио да направи инцидент. Ја сам смиривао ситуацију, а Војо је одједном отишао до свог шатора, извадио пиштољ и почео да пријети. Мени је било чудно да неко носи пиштољ на такмичење - каже овај параглајдер.

Присјећа се и друге приче с пиштољем коју му је сам Војо испричао.

- Рекао ми је да је у Томиславграду једном стао на бензинску пумпу како би отишао вц, а да му је неко онда дошао пријетити да што он пургер има да ради ту и да је потом опет извадио пиштољ. Ја сам помислио, па што овај иде с пиштољем свугда - прича Блажевићев пријетељ, који није баш сигуран у његову невиност јер сматра да полиција не би подносила кривичну пријаву без конкретних доказа.

За разлику од подршке коју Војо ужива од бројних познаника и пријатеља који му остављају поруке у групи подршке на Фејсбуку, која сад већ броји готово 800 чланова, он открива и другу страну у друштву омиљеног параглајдера.

Тврди да су га често пута звале његове колеге који су му се јадали јер их је Војо преварио.

Наиме, продао би им параглајдинг опрему коју послије никада није испоручио, или би је доставио тек за неколико мјесеци.

- Једном колеги ни дан данас није доставио оперму коју је овај платио 1.500 евра. Наш однос је био коректан, али давно сам схватио да је то човјек с два лица. Изненадило нас је све ово око бомби, и не могу тврдити ни да је крив ни да је невин – тврди саговорник листа.

Поставља се и питање одакле Блажевићу новац за бројна путовања по свијету, будући да је незапослен.

Неки његови пријатељи тврде да је добро зарађивао од инструкција летења, али и од продаје параглајдинг опреме, док други сумњају да је од тога могао живјети.

- Прије десетак дана ме назвао и питао да ли може да буде инструктор у мојој школи. Ја сам му рекао да може и да ми пошаље копију дозволе. Међутим, никад ми није послао документе. Не знам из којег разлога, али то ми је било сумњиво - прича један параглајдер.

С Блажевићем је у тандему параглајдом летјело више од 2.000 људи.

Здравствено стање

Војислав Блажевић (54) физички је и психички исцрпљен јер одбија храну и воду, па је примио инфузију.

- Његово је стање лоше - рекао је његов адвокат Бранко Шерић, иако су доктори у Сестрама Милосрдницама отпустили Блажевића јер је “његово опште здравствено стање одлично, те је при свијести и може комуницирати”.

Адвокат Блажевића не открива стратегију одбране

Адвокат Бранко Шерић рекао је да је његов клијент Војислав Блажевић, осумњичени за подметање двије експлозије у Загребу, тренутно у затворској болници и да се брани ћутањем."Могу потврдити да је мој клијент тренутно у затворској болници, али нисам га још посјетио, јер су посјете сриједом и петком, па ћу га видјети тек сутра", рекао је Шерић хрватским медијима и потврдио да још траје штрајк глађу.

Он је навео да је тек добио списе те да не може коментарисати цијели случај, стратегију одбране и истрагу која се проводи над његовим клијентом.

Шерић није могао да коментарише ни наводе медија о томе да је покренута истрага и у Бањалуци, јер је наводно Блажевић имао помагача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана