Загребачко тужилаштво покренуло истрагу против Златана Мије Јелића

Срна
Загребачко тужилаштво покренуло истрагу против Златана Мије Јелића

ЗАГРЕБ - Жупанијско државно тужилаштво у Загребу покренуло је истрагу против генерала Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Златана Мије Јелића којег сумњичи за ратни злочин против бошњачких цивила на подручју Мостара.

Загребачко тужилаштво преузело је кривични прогон против Јелића поступајући по замолници Суда БиХ, јављају хрватски медији.

Из тужилаштва наводе да су донијели рјешење о провођењу истраге због сумње да је педесетогодишњи хрватски држављанин починио ратни злочин против цивила и ратних заробљеника.

Тужилаштво БиХ оптужило је 2015. године Јелића да је учествовао у организовању и провођењу широког и систематског напада против цивилног бошњачког становништва на подручју општине Мостар.

Тужиоци су 2019. године предложили Суду БиХ да од хрватских правосудних тијела затражи преузимање предмета, јер Јелић од 2012. године живи у Хрватској и недоступан је правосуђу БиХ.

Након што је годинама живио у анонимности, Јелић се ове године појавио у Книну на обиљежавању 25. година од злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја".

Тада је од хрватског предсједника Зорана Милановића примио одликовање у име бригаде Специјалне полиције ХВО-а којој је био ратни командант.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана