Зaгребачка надбискупија: Избјеглице су опасност за Европу

Танјуг
Зaгребачка надбискупија: Избјеглице су опасност за Европу

Загреб: Ставови изнесени у најновијем броју "Гласа Концила", службеног гласила Загребачке надбискупије, по питању избјеглица у потпуности одударају од Папине политике.

Папа Фрањо, наиме, јавно упозорава да је одбијање избјеглица исто као ратни злочин, док у уредничком коментару "Гласа Концила" поздравља се политика Мађарске и премијера Виктора Орбана, који своју државу окружује оградама како би спречио долазак избјеглица.

Према мишљењу Ивана Микленића, главног уредника "Гласа Концила", Мађарска је до сада збринула више од 200 хиљада тих људи, од којих је више од 50.000 на сталној бризи тој земљи, а да нико прстом није макнуо да би јој стварно помогао.

"Умјесто помоћи Мађарска, која се одговорно односи и према својим грађанима и релативно одговорно према дошљацима, добива критике, згражања и осуђивања"."

Када је ријеч о избјеглицама, Микленић закључује да се увелико ради о "опасности за Европу", па пише како су све то људи прикладни за остваривање циљева идеологије глобализма која има наум разарања, не само обитељи, нације, националне државе, културнога идентитета, него и, можда и посебно, монотеистичких свјетских религија, прије свега хршћанства у свим његовим појавностима", упозорава гласило Загребачке надбискупије.

С друге стране, Папа је раније позвао жупе у цијелој Европи да приме по једну избјегличку породицу, пише загребачки "Јутарњи лист".

Папа је и прошли четвртак позвао Американце да одбаце "непријатељство" према имигрантима.

Идентични став заузели су чланови Institutia et pax, који су се јасно изјаснили против Орбанове политике оцjенивши непримjереним и праксе потпуног затварања граница те афирмацију концепција строгог кажњавања избјеглица због недопуштених прелазака преко граница".

Иначе, папа Фрањo је и у суботу у Филаделфији изразио снажну подршку хиспанским и другим избjеглицама у тој земљи, поручивши им да не буду обесхрабрени зато што су неки истакнути политичари отворено против њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана