Загреб зове Вучића у помоћ у вези са БиХ

Агенције
Загреб зове Вучића у помоћ у вези са БиХ

Загреб - У политичком врху Хрватске размишља се о великој и неочекиваној новости кад је ријеч о тражењу савезника у политици према БиХ, пише загребачки "Јутарњи лист".

"Српски премијер Александар Вучић могао би да одигра важну улогу у процесу проналажења рјешења које би осигурало два основна циља власти у Загребу, а то су: отварање европске перспективе за БиХ и осигурање равноправности сва три конститутивна народа" рекла је за "Јутарњи лист" особа која је већ мјесецима снажно ангажована у односима између Хрватске и БиХ.


На питање да ли заиста мисли да би Вучић могао помоћи у тражењу дуготрајног рјешавања ситуације у БиХ, стигао је потврдан одговор и прилично исцрпна анализа. Јутарњи закључује да се не ради о издвојеном размишљању, него о озбиљно припреманој идеји. Но, непознато је јесу ли у томе већ предузети контакти с Београдом или тек треба да се догоде.

"Хрватска жели БиХ као суверену државу са три равноправна народа. Рекли смо, без фиге у џепу, да ћемо таквој БиХ помоћи у приближавању у ЕУ и НАТО-у, између осталог јер је интерес Хрватске имати стабилну државу с којом имамо дугачку границу. Али већ прилично дуго у БиХ се смањују права хрватског народа, други бирају представника Хрвата у Председништву и свједочимо тренду који није прихватљив. Због тога је Хрватска, послије 15 или 16 година, одлучила водити озбиљну и суставну политику према БиХ, што некима не одговара. Посљедица је ово подизање оптужница, које представља класичну манипулацију", наводи извор "Јутарњег".

Бакир Изетбеговић жели да све остане као што је било и подигнуте су оптужнице како би оне постале предмет разговора, а не оно главно, како уредити БиХ као демократску државу, испричао је извор "Јутарњег".

Као што је познато, министар спољних послова Давор Иво Стиер ових дана је изјавио да се хрватске власти консултују са НАТО-ом и ЕУ поводом оптужница против бивших припадника ХВО-а.

Саговорник загребачког листа каже да очекује и пуно већу ангажованост САД након формирања идуће предсједничке администрације - али и Србије.

Према његову мишљењу, за разлику од Милорада Додика, лидера Републике Српске, Александар Вучић није заинтересован за подјелу БиХ.

"Вучић је свијестан да међународна заједница не допушта подјелу БиХ, а и када би дозволила, Додик би се брзо претворио у проблем јер би стекао статус ујединитеља српских територија. Немојте заборавити да је Србија супотписница Дајтонског споразума, што значи да има право и обвезу да допринесе миру и изградњи БиХ. Усто, Вучићу на дужи рок не одговара ни садашња ситуација у којој се маргинализују Хрвати, јер настају два ентитета - српски и бошњачки - који су у стању непрекидних тензија. А тензије у сваком тренутку могу букнути у сукоб. Зато је и Србији интерес да Хрвати имају иста права као и Срби и Бошњаци, и на тај начин допринесу балансу. Колинда Грабар-Китаровић и Александар Вучић су прије неколико мјесеци потписали Суботичку декларацију која представља темељ рјешавања проблема међу нашим државама", објаснио је тај државни функционер.

Иако се засад ради прије о разматрању варијанти него о конкретној иницијативи, идеја да би Вучић могао постати адут Хрвата у БиХ донедавно је била незамислива. А сада је у оптицају у високим дипоматским и политичким круговима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана