Загреб: УСКОК открио пет “кртица”

Агенције
Загреб: УСКОК открио пет “кртица”

Загреб - Пет службеника хрватског Полицијског националног биро за сузбијање корупције и организованог криминала завршило је у затвору због продаје тајних података мафији, преносе агенције.

Први случај забиљежан је прије два мјесеца када је ухапшен млади УСКОК-овац Марко Свалина након сто је кћери тадашње замјенице главног државог тужиоца Вишње Лончар открио да јој је отац под тајним мјерама у случају куповине испита на Медицинском факултету у Загребу.

Прљави веш “хрватског FBI” почео је излазити на видјело и то на врло ружан начин, преносе храватски медији и напомињу да је већ у случају

Свалине утврђено да су информације из тајних истрага имале велики значај.

Откривани су подаци из великих случајева привредног криминала, истрага око Ине, истраге за најмање три наручене ликвидације, изнуде, међународно кријумчарење кокаина...

Истрага се наставила и у протекла три дана а “иза решетака” Реметинца завршило је још четверо загребачких УСКОК-оваца - Селма Абаџић, Томислав Јеркић, Бранко Дамјановић и Андреа Кужић.

Ухапшени су, према информацијама УСКОК-а, заједно са Свалином одавали тајне податке “старом лисцу” из загребачког Одјељења за привредни криминал, Вјекославу Дрнићу, а он их је даље просљеђивао криминалцима.

Према свему судећи, изгледа да је управо Дрнић, иако није радио у ПН УСКОК-у, створио цијелу мрежу дојављивача из елитне полицијске службе и отворио питање:”Како је то могуће и у толиким размјерама у најелитнијој полицијској јединици - шта је труло?”

Припадника ПН УСКОК у Хрватској има око 400 и распоређени су у четири одјељења - у Загребу, Ријеци, Осијеку и Сплиту, а свако одјељење има специјализоване одсјеке за дрогу, привредни и организовани криминал, обавјештајне и аналитичке послове и службу за посебне криминалистичке послове – спровођење тајног надзора, праћења и снимања.

Раде на “најтајнијим” полицијским задацима у дјелима која се односе на корупцију и организовани криминал, а због сложености послова примају и већу плату од осталих полицајаца.

Представљају елиту хрватске полиције, неку врсту полицијске обавјештајне службе унутар криминалистичке полиције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана