Загреб: Упозорење америчким држављанима због протеста

Агенције
Загреб: Упозорење америчким држављанима због протеста

Загреб - Америчка Амбасада у Загребу апеловала је на своје држављане у Хрватској да сутра избјегавају већа окупљања, јер је могућа ескалација насиља с обзиром на најављене протесте хрватских ратних ветерана због увођења ћириличног писма у службену употребу у Вуковару, преносе агенције.

- Требало би избјегавати протест и бити на опрезу у близини било каквих већих окупљања. Будите свјесни вашег окружења - додаје се у саопштењу Амбасаде САД.

Америчка Амбасада савјетује држављанима САД који путују или живе у Хрватској да се региструју код Амбасаде и тако добију најновије информације о безбједности.

У саопштењу се наводи да ће протест бити одржан сутра у 12 часова на Тргу бана Јелачића у Загребу, да полиција и организатори очекују велики број учесника, те да су могући већи застоји у саобраћају у близини одржавања протеста.

Хрватски премијер Зоран Милановић раније је најавио да ће натписи у Вуковару на ћирилици и српском језику бити постављени послије другог круга локалних избора у јуну.

Упркос противљењу неких удружења ратних ветерана и десничарских странака, Влада Хрватске је више пута поручила да држава неће одлагати примјену Уставног закона о правима националних мањина који омогућава примјену двојезичности у Вуковару.

Према посљедњем попису, Срби чине више од трећине становника Вуковара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана