Загреб тражи од Београда 148,5 милиона долара

Агенције
Загреб тражи од Београда 148,5 милиона долара

ЗАГРЕБ - Хрватска тражи од Србије да компензује средства која су се у тренутку распада СФРЈ налазила на девизним рачунима бивше државе у иностранству.

То је изјавила висока функционерка хрватског Министарства спољних и европских послова Андреја Метелко-Згомбић.

- Хрватска ће истрајати на томе да се утврди како су та средства нестала и да се на одговарајући начин пронађу механизми компензације од стране оне државе насљеднице за коју се потврди да су та средства противправно коришћена - рекла је Метелко-Згомбић.

Она је то навела послије састанка Сталног заједничког одбора, тијела за контролу спровођења сукцесије који је одржан у Загребу, а на којем је Хрватска као домаћин поставила питање тих средстава као посебну тачку дневног реда.

Према хрватским медијима у тренутку распада СФРЈ на девизним рачунима у мјешовитим банкама бивше државе у иностранству налазило 645,55 милиона америчких долара, које су према споразуму о сукцесији требало да подијеле државе насљеднице, али је Србија потрошила дио новца, па Хрватска од ње потражује 148,5 милиона долара.

Метелко-Згомбић је рекла да је Србија била та “која је одобравала скидање средстава са тих рачуна Народне банке Југославије у мјешовитим банкама у иностранству”, па да се сада то мора “уредити”.

- У уговору о сукцесији који су потписале државе насљеднице изричито се наводи да је 2001. процијењено да је на рачунима мјешовитих банака СФРЈ 645,55 милиона америчких долара. Накнадно се показало да велики износи нису на тим рачунима, Србија је изашла с податком да је остало око 50 милиона долара - навела је хрватска функционерка, иако се, додала је, касније утврдило да има нешто више средстава.

Она је оцијенила да постоји разумијевање свих држава насљедница, па тако и Србије. За доношење сваке одлуке потребна је сагласност свих држава.
 

Плаћани дугови

Према загребачким медијима Хрватска има доказе да се новац СФРЈ током деведесетих година користио за плаћање иностраних дугова фирми из Србије и да је та држава посебно инструисала банке да се не користи за друге републике.

Пошто је новац по Споразуму о сукцесији требало да подијеле државе насљеднице, тако да Хрватској припадне 23 одсто, односно 148,5 милиона долара, та држава, како наводи лист, сада у поступку сукцесије новац потражује од Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана