Загреб: Синдикалци пријете влади грчким сценаријем

Aгенције
Загреб: Синдикалци пријете влади грчким сценаријем

Бањалука - Синдикалне организације реаговале су данас на одлуку Владе Хрватске да приједлог новог Закона о раду упути у законодавну процедуру без договора са синдикатима, запријетивши да ће то спријечити, макар и под цијену "грчког сценарија".

Независни хрватски синдикати, Савез самосталних синдиката Хрватске, Матица хрватских синдиката, Хрватско удружење радничких синдиката и Удржење радничких синдиката Хрватске већ су због владиног приједлога измјена Закона о раду изашли из Економског-социјалног савјета, прекинули социјални дијалог са министром рада Мирандом Мрсићем и најавили генерални штрајк.

Сада су у заједничком саопштењу Влади запријетили и "грчким сценаријем" који ће им приредити хрватски радници и грађани, преносе хрватски медији.

Синдикалци су оптужили Мрсића да се није огласио о писаним синдикалним ставовима о приједлогу овог закона, нити их је позвао на додатне консултације, већ је уз манипулацију домаће и европске јавности непромијењени текст закона упутио у законодавну процедуру.

Синдикати тврде да новим Законом о раду Влада и Хрватско удружење послодаваца желе дерегулисати и снизити радничка права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана