Загреб: Преко Фејсбука против снијега

Агенције
Загреб: Преко Фејсбука против снијега

Загреб - Загребачки студенати су на друштвеној мрежи Фејсбук покренули групу за чишћење снијега због проблема и мука које сњежне падавине данима задају грађанима, преносе агенције.

Излазе на улице на позив грађана и за своје услуге не траже новац, иако иницијатор и оснивач групе Владимир Мустапић са Техничког факултета открива да им сви "ипак дају коју куну".

- Нема неког правила. Људи буду задовољни јер виде да се ми стварно трудимо да помогнемо. До сада није било никога ко нам није нешто оставио, што нама студентима добро дође као џепарац. Људима смо пуно помогли и јако су задовољни - каже Мустапић. 

Појашњава и како им је идеја синула након посљедње сњежне мећаве која је "оковала" Загреб. 

- Питао сам пријатеље јесу ли за и били су - кратко је објаснио студент чији су приједлог прихватиле колеге спремне да раде и боре се са снијегом. 

У почетку је "чистача снијега" било неколико, да би након формирања групе на Фејсбуку акција постало јако популарна и тренутно их има око 15-так, а интересовање људи је зачудило и саме иницијаторе. 

Позиви су, кажу, углавном од старијих особа које живе саме, болесних....и с обзиром на велике количине снијега које су затрпале Загреб и грађане, "телефони им непрестано звоне". 

Вриједни студенти посљедњих дана постали су "главна прича" у Загребу. 

- Најзанимљивије је то што се ради о нас неколико који чистимо снијег, а зову нас све новине и телевизије. Сви желе да сазнају ко смо, а ми се осјећамо као да смо једини људи у Хрватској који нешто раде - наводи Мустапић. 

Уколико је вјеровати градоначелнику Загреба Милану Бандићу, онда ће студената у акцији чишћења снијега на загребачким улицама у сњежним данима који слиједе бити много више. 

Бандић је најавио да ће ангажовати 1.000 студената за чишћење снијегом завијаних дијелова града, којима ће преко Студент сервиса бити исплаћивано 150 куна по дану рада.

Снијег свуда у региону

Снијег који већ данима пада у земљама региона велике муке задаје и становницима Словеније, док у више градова на сјеверу Црне Горе нема струје због кварова који су настали усљед невремена. 

Због сњежног невремена оборено је око 90 стубова на ниско-напонској мрежи и око 35 високог напона. Тренутно је 50 трафостаница ван погона. Неочишћени путеви и непроходан терен отежавају рад екипа Електропривреде Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана