Загреб: Пољопривредници наставили протесте

Агенције
Загреб: Пољопривредници наставили протесте

Загреб - Хрватски пољопривредници су, након јучерашњег прекида због празника Велике Госпе, наставили протесте у четири жупаније, преносе агенције.

Десетог дана протеста пољопривредници су на преговоре поновно позвали хрватског премијера Зорана Милановића и предсједника Иву Јосиповића.

Предсједник Заједнице удружења сељака Славоније и Барање Антун Ласло изјавио је да незадовољни пољопривредници настављају протестне блокаде саобраћајница, а током дана очекују отварање нових протестних пунктова у Вараждинској и Међимурској жупанији.

Пољопривредници ће се састати данас у Ретковцима, у Вуковарско-сријемској жупанији, како би одлучили о даљим потезима, преносе хрватски медији.

Ласло је навео да још није сигурно да ли ће супруге пољопривредника који протестују кренути на најављени пут ка Загребу, те да су љекари савјетовали да би, због очекиваних високих температура, такав потез био здравствено ризичан.

Он је напоменуо да сељаци још очекују тачан датум састанка са хрватским предсједником Ивом Јосиповићем.

Пољопривредници су незадовољни стањем у аграру и траже исплату преосталих подстицаја. Према подацима које су износили представници Хрватске пољопривредне коморе ријеч о неисплаћених више од 450 милиона куна (око 59,679 милиона евра).

Сељаци су незадовољни и откупном цијеном пшенице од 1,05 куна по килограму и сматрају да та цијена не би смјела бити мања од 1,35 куна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана