Загреб: Полиција претражила стан бањалучанина повријеђеног у експлозији ФОТО

РТРС, Агенције
Загреб: Полиција претражила стан бањалучанина повријеђеног у експлозији ФОТО

Загреб - Загребачка полиција је до касно синоћ претраживала стан, подрум и аутомобил В. Б. (53), очевица експлозије која је узнемирила Загрепчане, преноси РТРС.

Касније синоћ стан В. Б. у Господској улици поновно су детаљно претражили форензичари, јављају хрватски медији.

В. Б. се и даље службено не сматра осумњичен, али полиција не искључује ту могућност, као ни да је у постављању експлозива учествовало више особа.

Истрага је у току, а околности и мотиви требало би данас да буду саопштени.

Истрага о експлозији која се догодила 9. јануара на жељезничкој прузи у Подсуседу, још није завршена, а у расвјетљавање случаја укључене су и обавјештајне службе.

Повријеђени у експлозији у Загребу из Бањалуке

У експлозији на аутобуској станици у Загребу лакше је повријеђен педесеттрогодишњи Војислав Б. за којег полиција наводи да је свједок, преносе агенције.

Хрватски медији наводе да је Војислав Б. предсједник Параглајдинг клуба “Небески јахачи” из Бистре и да се тим екстремним спортом бави више од десет година.

Комшије тврде да је из Бањалуке и да се у Загреб доселио прије десетак година у стан у згради у Господској улици гдје живи са невјенчаном супругом.

Стан Војислава Б. налази се само 100-ак метара од аутобуског стајалишта на којем је одјекнула снажна експлозија.

Начелник Управе криминалистичке полиције Витомир Бијелић рекао је да очекује да ће полиција у сљедећа 24 часа имати осумњичене за двије екплозије у Загребу.

Бијелић није желио ни потврдити ни демантовати незваничне информације да би и повријеђени мушкарац могао бити осумњичен, те истакао да је могуће да је било више починилаца.

Он каже да су обје експлозије изазвале импровизоване експлозивне направе.

Полиција је у вези са овим случајем испитала више од 100 особа, а у току дана обавили су информативне разговоре са 15-ак особа.

“Небески јахач” који воли друштво и изласке

Војислав Б. је на свом Фејсбук профилу написао: “Обожавам авантуре сваке врсте! Уживам у екстремним спортовима и у екстремним ситуацијама! Волим угодно, опуштено и посебно друштво склоно шали и зафрканцији готово сваке врсте! Надасве цијеним људе неограничена духа чије су границе и људске и интелигенције врло далеко. Склон сам свим врстама ризика и авантуризма, обожавам екстремне спортове и волим угодно и весело друштво! Молим људе које не познам да не траже моје пријатељство на Фејсу јер неће бити одобрено! Осим ако су нам интереси и посао идентични! Све остале који не спадају у ту категорију и не познајем, молим да ме заобилазе!”.

Бандић: Тероризма нема, ово је потез луђака, патолога

Загребачки градоначелник Милан Бандић изјавио је данас, поводом безбједносне ситуације у престоници Хрватске послије двије експлозије у којима је једна особа повријеђена, да тероризма “за сада, на срећу, нема” и да је ситуација “озбиљна, али не и алармантна”.

Загрепчане је, преноси агенција Хина, поновно позвао да буду мирни и прибрани и да вјерују институцијама, а новинарима поручио да не шире панику.

- Одговорно тврдим: ово није терористички чин, ово је потез неког луђака, патолога - рекао је Бандић одговарајући на питања о безбједности грађана, с обзиром на двије експлозије које су у Загребу одјекнуле у размаку од само три дана и које су предмет полицијске истраге.

Он је нагласио да треба пустити полицији да одради свој рутински посао и да јој “треба вјеровати”.

- Имамо институције правне државе и полицију која је одрадила и пуно сложеније ствари, све остало је плод спекулације, неодговорности и уношења панике. Немојмо то чинити, нема потребе за то - поручио је Бандић, упутивши критике појединим медијима због начина на који пишу о догађају који је узнемирио јавност.

Упитан да ли размишља о проширењу надзора града камерама, како би се побољшала сигурност грађана, градоначелник је одговорио да се не може камерама покрити читав град, нити да се може предвидјети шта ће “неки болесник” направити у ком дијелу Загреба.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана