Загреб: Оптужница против Бољковца

Aгенције
Загреб: Оптужница против Бољковца

Загреб - У Загребу подигнута оптужница против првог министра полиције Хрватске и бившег шефа Озне у Карловцу Јосипа Бољковца (93) због ратног злочина над цивилима 1945.

Оптужузницом Жупанијског суда Бољковац се терети да је од 7. маја до средине јуна 1945. године у Дугој Реси, као шеф комисије Озне за град и Котар Карловац, под оптужбама да су сарађивали с усташким властима наредио хапшење и довођење већег броја цивила с подручја Дуге Ресе и околних мјеста у затвор у подруму зграде Повјереништва Озне.

Како је саопштило тужилаштво, ухапшени, шест познатих и 14 засад непознатих особа, испитивани су током више дана и потом одвођени, убијани и закопани на пределу Виданка Цурак, док се један мушкарац успротивио одвођењу, па је убијен хицима из ватреног оружја код железничке пруге у Дугој Реси.

Мјесец дана уочи парламентраних избора крајем 2011, полиција је ухапсила Јосипа Бољковца због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва у мају 1945.

У јавности се његово хапшење тумачило као дио предизборне кампање Хрватске демократске заједнице, која је тада била озбиљно погодјена
бројним аферама попут судских поступака против њеног некадашњег челника и премијера Иве Санадера.

Бољковац је јавно подржао тада опозоциону, а данас владајућу коалицију лијевог центра на челу са Социјалдемократском партијом.

Послије његовог хапшења, полиција је потврдила да се против Бољковца већ дуго води истрага, као и против тадашњег члана Озне Јосипа Манолића, који је 90-их година био хрватски премијер, као и против партизанског команданта, генерала Раде Булата.

Бољковац је више пута у медијима обацио оптужбе, наводећи да се истрагом против њега жели скренути пажња са важнијих тема у земљи.

Уставни суд је крајем 2011. укинуо одлуку загребачког Жупанијског суда о покретању истраге и одређивању притвора против Бољковца због сумње да је починио ратни злочин 1945.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана