Загреб: Одређен притвор кријумчарима кокаина, оружја и миграната

Срна
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ - Жупанијски суд у Загребу одредио је истражни затвор за 10 осумњичених за шверц јужноамеричког кокаина, ликвидацију Милана Миловца, десне руке Дарка Шарића, и за шверц војног оружја и миграната.

Истражни затвор одређен је на приједлог Ускока (Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала) због опасности од бјекства, утицаја на свједоке и опасности од понављања кривичног дјела за двојицу осумњичених којима се на терет ставља убиство Миловца. Притвор је одређен и због посебних околности кривичног дјела за који је запријећена казна дуготрајног затвора, објавила је Хина.

Замјеник директора Ускока Жељка Панза Острогонац прецизирала је да је истрагом у два одвојена предмета обухваћено шест криминалних група.

Острогонац је навела да су све криминалне групе биле изузетно високо категоризоване, те да су ухапшени хрватски држављани били хијерархијски високо позиционирани.

Она је истакла да се резултати њиховог криминалног дјеловања "мјере у габаритима количина дрога које премашују стотине килограма кокаина".

Тужилац Острогонац је истакла да јучерашње хапшење Шарића у Београду има одређену повезницу с дијелом инкриминације која је се односи на кривично дјело тешког убиства хрватског држављанина у Еквадору.

Хрватски медији наводе да је десеточлану групу водио Петар Ћосић звани Шарац који је 2011. године ухапшен у акцији "Догма" због кријумчарења 339 килограма кокаина и осуђен на четири године.

Припадници десеточлане групе сумњиче се за шверц најмање 609 килограма кокаина којег су препродали у вриједности већој од 17 милиона куна.

Поједини припадници те групе сумњиче се и за шверц аутоматског оружја, граната, пластичног експлозива и пиштоља из БиХ у Француску, те за кријумчарење 17 миграната из Хрватске у Словенију, пише хрватски "Вечерњи лист".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана