Загреб: Нема доказа да је Чизмић убио Русе

Танјуг
Загреб: Нема доказа да је Чизмић убио Русе

Загреб - Илија Чизмић, командира српске једнице с Баније, пуштен је из притвора пошто нема доказа да је умјешан у убиство двојице руских новинара 1991.

Чизмић који живи у Костајници у БиХ и који је, према неким тврдњама, у рату био командир специјалне јединице "Калине Комоговина" у петак је дошао да да исказ у општинском суду у Загребу, јер је тужио "Јутарњи лист" за клевету због тврдњи да је он у септембру 1991. убио руске новинаре Генадија Куринова и Виктора Ногина.

Чизмић је потом приведен на испитивање у загребачку полицијску управу, али је јуче због недостатка доказа пуштен на слободу.

Према наводима медија, Чизмић је испитиван по налогу жупанијског тужилаштва због наводног учешћа у ратним злочинима на подручју уз ријеку Уну, прије свега, због убиства двојице руских новинара 1. септембра 1991. године, масакра Хрвата у селу Баћин и неких других злочина.

За те злочине, по документима нађеним након "Олује" одговорна је Јединица за специјалне намјене "Калине Комоговина", која је била директно подређена Милану Мартићу, пише "Јутарњи лист".

Чизмића су испитивали полицајци из Сиска, јер су злочини почињени на подручју Сисачко-мославачке жупаније, а пуштен је, јер није било доказа да се даље гони.

Пензионисаном пуковнику Хрватске војске Ивици Панџи није јасно како није било доказа против Чизмића, иако је, тврди он, из српских докумената доказано да је јединица којој је Чизмић био замјеник командира учествовала у "чишћењу Хрвата" из Поуња и убиствима неколико стотина људи.

"Чизмић је у суду у Загребу рекао да је био помоћник командира јединице, да је био на лицу мјеста код села Пањани оног дана кад су убијени руски новинари", изјавио је Панџа за "Јутарњи лист", додавши да је "Чизмић рекао да их није убио, а као убицу навео је свог ратног друга Жељка Остојића који је, мртав, па се не може бранити".

"За себе је изнио типичну четничку одбрану да се у рату бавио само логистиком, баш као што се сви они пред хрватским правосуђем бране да су били кувари, возачи, добављачи, писари, а Хрвати су, ваљда, у Поуњу убијали, клали, силовали, протеривали сами себе. Ова одлука срамота је за хрватску правну државу, нека су проклети они који су је донели", рекао је Оркан.

Чизмић од загребачког суда тражи одштету за душевне боли, јер је "Јутарњи лист" прије две године, пишући о неоткривеним убицама руских новинара, навео свједочење једног од припадника јединице "Калине Комоговина".

Он је у суду у Глини у вријеме рата управо Чизмића означио као лице које је командовало јединицом за вријеме убиства руских новинара и као лице које је пришло возилу након што је изрешетано, па је учествовао у продаји опљачкане новинарске опреме из возила убијених руских новинара, пише "Јутарсњи лист".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана