Загреб: Нећемо Трг маршала Тита

Танјуг
Загреб: Нећемо Трг маршала Тита

Загреб - Грађанска иницијатива "Круг за трг" на Тргу маршала Тита у Загребу по седми пут организовала скуп на коме је тражено да се тај трг преименује у Казалишни трг.

Представници иницијативе који су ове година добили подршку ХДЗ-а и других десничарских странака окупили су око 300 људи, што је много мање наго ранијих година и поново упутили захтјев градским властима за преименовањем трга. Градске власти су те захтјеве редовно одбијале.

Осим транспарента "Трг маршала злочинца је цивилизацијска срамота" окупљени су симболичним кругом од 25 крстова с именима жртава југословенских власти након 1945. приказали такозвани "Бунар смрти".

Посланица ХДЗ-а у Европском парламенту и чланица Координационог одбора "Круга за трг" Здравка Бушић изјавила је да "Бунар смрти" чини то мјесто тужним и да је то слика Јосипа Броза Тита и његове владавине.

"Титов режим је своје жртве убијао у истрагама током суђења у казнионицама. Ударали су их, извргавали хладноћи, жеђи, глади, самицама и оковима.

Убијали су их, ударали гвозденим шипкама, гушили у води, вјешали о плафон да висе на ужадима и тровали их као и кардинала Алојзија Степинца", рекла је Здравка Бушић.

Један од говорника Бранимир Лукшић позвао је хрватску владу, Сабор, предсједника Иву Јосиповића, загребачког градоначелника Милана Бандића и градске већнике да "погледају истини у очи и уклоне с трга име ратног и посљератног злочинца Јосипа Броза Тита".

"Јесмо ли заборавили да је цијела Хрватска умрежена масовним гробишним јамама у које су по Титовом наређењу комунисти бацали живе и мртве жртве, без суда и суђење. Тачан број жртава тих комунистичких злочина остаће непознат", рекао је и подсјетио да је Тито "дао да се затвори преко 100.000 политичких затвореника, већином Хрвата, чија је просјечна затворска казна била четири и по године".

На скупу је најављено и да ће, ако се у граду постигне консензус о промени, за њу бити и градоначелник Милан Бандић.

Трг је носио име Казалишни трг за вријеме НДХ, док је прије тога промјенио више имена, а како је прије изградње зграда на садашњем тргу ту био сточни сајам, прво му је име било сточни трг.

Данас се навршавају 33 године од Титове смрти. Традиционално већ, његови поштоваоци долазе из свих крајева бивше СФРЈ да на његовом гробу одају пошту некадашњем доживотном председнику Југославије.

Од њих ћете чути да се у Титово вријеме много боље живијело. Економиста Милан Ковачевић оцијенио је да су многи људи прије 33 године живели боље него данас, али да је упоређење два периода потребно поставити у контекст времена.

Историчар Срђан Милошевић каже да је Тито био вјешт политичар који је знао да балансира, али је истакао да он често није био кључни доносилац одлука у СФРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана