Загреб не зна шта би са избјеглицама

Танјуг
Загреб не зна шта би са избјеглицама

Загреб - Врх католичке цркве у Хрватској подржао је званични став владе Зорана Милановића да нема смисла затварати границе, а супротан став има предсједник ХДЗ Томислав Карамарко.

"Сматрамо непримјереним праксу потпуног затварања граница и строгог кажњавања избјеглица због илегалних прелазака преко државних граница. Сматрамо да такве мјере, осим што нису и неће бити ефикасне у смислу смањења прилива избјеглица према Европи, нису ни праведне", наведено је у поруци хрватских бискупа Комисије Хрватске бискупске конференције Јустициа ет пакс о избвеглицама.

То је, како наводи index.hrр, у складу са оним што је данас рекао и Милановић.

Црква, као и влада користи израз "избегличка криза" за разлику од кабинета предсведнице Колинде Грабар Китаровић којој је то "мигрантска криза".

"Они који позивају на затварање границе требали би да објасне шта под тим подразумијевају. Затварање граничних прелаза није затварање граница", рекао је Милановић и додао да слање војске није ријешење, ни законски, ни уставно, ни цивилизацијски.

Исти став има и генерал Анте Готовина који је уочи састанка Вијећа за домовинску безбјеност поручио да границе ни случајно не треба затварати.

Потпуно различит став заступа шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко.

"Једино ријешење је затварање границе и садашњи број избјеглица у земљи збринути на достојанствен начин", тврди Карамарко који је похвалио предсједницу Колинду Грабар Китаровић што је подигла степен приправности Хрватске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана