Загреб: Натписи против војне параде

Срна
Загреб: Натписи против војне параде

Загреб - На улицама Загреба данас су осванули натписи и поруке против војне параде која треба да буде одржана 4. августа поводом обиљежавања 20 година од војно-полицијске акције "Олуја".

Натписи "Рат је готов, идите кући!" и "Рат је готов, на мјесту вољно" залијепљени су на билбордима преко плаката којима се промовише обиљежавање годишњице ове војне акције током које је из Хрватске протјерано више од 200.000 Срба, а 2.000 погинуло или нестало.

Јулија Крањец из Центра за мировне студије каже да је апсолутно неприхватљиво и непотребно да се у друштву које је недавно прошло ратне страхоте на улицу извлачи војска.

"Хрватском друштву није потребна милитаризација, већ суочавање са прошлошћу и градња мира. Неприхватљиво је на овај начин обиљежавати жОлујуж, у којој је стотине људи изгубило животе, било протјерано, нестало", каже Крањец.

Политички аналитичар из Загреба Жарко Пуховски сматра да је војна парада непотребна и да је ријеч о расипању новца како би се хрватски премијер Зоран Милановић на неки начин сакрио од неугодности које би га могле дочекати у Книну.

Он сматра да овом парадом Хрватска жели да сакрије своју војну немоћ.

"Не може се сакрити да је хрватска војска слаба и да је Хрватска у том погледу слабе моћи, иако нама војска није ни важна, јер смо у НАТО-у", рекао је Пуховски и закључио да је све то за малу нацију прескупа и промашена забава.

У Загребу ће 4. августа бити одржана војна парада којом Загреб, први пут на овај начин, слави дан када је из Хрватске протјерано 220.000 Срба, а 2.000 погинуло или се води као нестало.

Хрватска војно-полицијску акцију "Олуја" обиљежава као "дан побједе и дан хрватских бранитеља".

Због неслагања у државном врху, први пут ће овај датум у Хрватској бити обиљежен 4. августа у Загребу, а 5. августа у Книну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана