Загреб мијења имена улица названих по усташама

ГС
Загреб мијења имена улица названих по усташама

ЗАГРЕБ - У Загребу ће, чини се, коначно почети промjена назива улица названих по припадницима усташке Независне Државе Хрватске, након што је прије неколико дана у Градску скупштину послат приједлог за промјену имена четири улице на подручју Ивање Ријеке, која је дио градске четврти Пешченица - Житњак.

Према писању "Јутарњег листа", ријеч је у улицама Филипа Лукаса, Владимира Арка, Антуна Бонифачића и надбискупа Ивана Шарића. Свјетски јеврејски конгрес већ је упозоравао да је "један од најконкретнијих и највидљивијих примјера историјског ревизионизма у јавном простору управо именовање улица и тргова по појединцима који су на различите начине и у различитом капацитету били повезани с усташким покретом и НДХ".

Управо су Свjетски јеврејски конгрес, Доцумента, познати историчари Иво Голдштајн и Хрвоје Класић те Ерол Шеху затражили од Савjета градске четврти Пешченице преименовање улица Владимира Арка, Антуна Бонифачића, Филипа Лукаса и сарајевског надбискупа Ивана Шарића, за које су навели да су били "истакнути сарадници нацифашистичког, марионетског и антицивилизацијског режима НДХ".

Лист пише да је помало изненађујуће да је њихов захтjев добио подршку и то различитих политичких опција. Прво је 9. фебруара Вijеће мjесног одбора Ивања Рijека, у којем већину чине БМ365 и ХДЗ, послало приједлог Вијећу градске четврти Пешченица - Житњак. Четири дана касније, подржан је приједлог о преименовању четири поменуте улице и то, што је ријеткост у Хрватској - једногласно, независно од политичке припадности. Сада је, кажу, на потезу градски Одбор за именовање насеља, улица и тргова, а на крају одборници Градске скупштине Загреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана