Загреб: Љекари и медицинске сестре најавили штрајк

Агенције, Фото: Јутарњи лист
Загреб: Љекари и медицинске сестре најавили штрајк

Загреб - Љекари и медицинске сестре у Хрватској одлучили су након неуспјешних преговора са Владом да у року од двије седмице ступе у штрајк који ће трајати до испуњења њихових захтјева, преносе агенције.

Најављено је да ће око 70 одсто укупног броја љекара и сестара бити у штрајку, односно чак 46.000 здравствених радника, али и да ће се трудити да пацијенти што мање осјете штрајк.

Представници Хрватског љекарског синдиката и Хрватског струковног синдиката медицинских сестара и техничара рекли су након данашњег састанка да мирење није успјело, јер је Влада показала лицемјерје и није имала вољу за договор.

Синдикати су тражили да полазишна тачка за преговоре буде колективни уговор из новембра 2011, који је суд у јуну прогласио неважећим, преносе хрватски медији.

Хрватски министар здравља Ранко Остојић рекао је да су синдикати инсистирали на неким тачкама које су назвали споразумом, а што би, уствари, био нови мини-колективни уговор.

- То не можемо направити, то није по закону. А споразум о мирењу смо потписали, први и други, и да је мирење данас било успјешно и то бисмо потписали, али, нажалост, морамо рећи да није успјело - изјавио је Остојић након састанка.

Предсједник Хрватског љекарског синдиката Ивица Бабић рекао је да синдикати захтијевају да престану притисци на љекаре који не желе да раде прековремено, а да им то не буде плаћено, те да ће о томе обавијестити Европску комисију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана