Кандидат за декана негира усташке злочине

Срна
Foto: ФХЗ

ЗАГРЕБ - Загребачки одбор СДП-а апеловао је да Сенат и руководство Универзитета у Загребу не подржи избор Влатке Вукелић за декана Факултета хрватских студија због њених ревизионистичких ставова према НДХ и усташком покрету.

Из те странке су навели да је према дневном реду идуће сједнице Сената Универзитета, заказане за 18. април, предвиђена и потврда избора Вукелићеве.

"Алармантна је чињеница да је Сенат најстаријег и најважнијег хрватског универзитета у модерној Хрватској, чланици ЕУ, доведен у ситуацију да у години у којој је Хрватска преузела пресједање Међународним савезом за сјећање на Холокауст, уопште разматра кандидатуру Вукелићеве која је својим досадашњим јавним и научно неутемељеним дјеловањем у више наврата исказала ревизионистичке ставове у вези са злочиначким карактером НДХ", истиче се у саопштењу.

Из загребачког СДП-а навели су и да Вукелићева јавно негира постојање дјечјег усташког логора у Сиску током Другог свјетског рата, те да је у више наврата својим јавним иступима искривила историјске чињенице у вези са јеврејским жртвама у Хрватској током Другог свјетског рата, на што су до сада реаговале и јеврејска и антифашистичка удружења и истакнути интелектуалци.

У саопштењу се додаје да изјаве Вукелићеве немају основа у научним чињеницама, да она редовно искривљује новију хрватску историју, мада за то подручје није стручна, као и да је прошле године честитала Дан државности Хрватске на друштвеним мрежама фотографишући се испод усташке заставе.

Из загребачког СДП-а поручили су да руководство и Сенат Универзитета у Загребу морају заузети јасан став да на тој високошколској установи лица са ревизионистичким ставом не могу обављати било коју челну функцију.

СДП у Загребу апеловао је и да се додатно преиспита наставно дјеловање Вукелићеве као професора, на Етичком и Статутарном одбору Универзитета у Загребу, напомињући да она на Факултету хрватских студија држи колегијум историја Независне државе Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана