Загреб још чека праву обнову након земљотреса

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ - Дви године од разорног земљотреса снаге 5,5 по Рихтеру, Загреб још увијек чека праву обнову, што је видљиво обичном шетњом центром хрватске престоница, који је у потресу претрпео озбиљна оштећења, пише данас загребачки Јутарњи лист.

У центру града су, истичу, још увијек ријетке дизалице, скеле, грађевинари, недостаје живост која упућује да се нешто ради. На данашњи дан прије дви године, осим у Загребу, земљотрес је штету нанио Загребачкој и Крапинско-загорској жупанији. У загребачком потресу од задобијених рана умрла је 15-годишња девојчица, а 27 грађана је било повријеђено.

Срушене су или оштећене бројне куће, школе, цркве и болнице, укупно 25.000 објеката, причинивши штету од 86,4 милијарде куна. Иако помака има, права обнова какву прижељкују потресом погођени грађани, али и сви остали, још није кренула, пише лист.

До сада у Загребу није изграђена ни једна замјенска стамбена зграда или породична кућа, а из Фонда за обнову Загреба објашњавају да је било планирано да радови на првој организованој обнови по једне породичне куће и стамбене зграде почну у марту.

До застоја је, међутим, дошло због неколико расписаних јавних набавки на које се нико од понуђача није јавио. Обнова би, кажу из Фонда, требало да крене тек почетком априла и обухватила би око 120 стамбених зграда и породичних кућа.

У међувремену у Загребу је у току самообнова 70 зграда са жутим и црвеним ознакама, а њих 400 би требало да започне обнову у априлу и мају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана