Загреб избјеглице преусмјерава у Словенију

Срна
Загреб избјеглице преусмјерава у Словенију

Загреб - Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић изјавио је вечерас да ће Хрватска убудуће избјеглице преусмјеравати у Словенију, након што је Мађарска најавила да ће од поноћи затворити границу са Хрватском.

"Након мађарске одлуке о прекиду прихвата избјеглица, ми окрећемо руту према Словенији, при чему морамо поштовати сва правила. Са словеначком страном нема договора о плану жцеж, који је хрватски план. Словенија ће поштовати пријем људи док год Њемачка и Аустрија не затворе своје границе", рекао је Остојић.

Он је навео да ће Словенија отворити три гранична прелаза са Хрватском - два на Мурском Средишћу, те гранични прелаз Мацељ, преко којих ће прећи по 300 људи.

"То је тренутни договор и никоме не пада на памет да прави проблем било коме. Ми ћемо људе и даље обавјештавати да у Хрватској могу тражити азил, да је транзит према Мађарској затворен и да је питање колико ће трајати транзит преко Словеније", рекао је Остојић.

Он каже да је Словенија изразила спремност да прима и до 8.000 људи дневно, али да ће даљи договори зависити о развоју ситуације на цијелој дужини руте, јављају хрватски медији.

"Надамо се да ће криза бити ријешена на турско-грчкој граници и да ће тамо бити прихватни центри. Превише зависи од Њемачке и Аустрије. Уколико дође до затварања границе у тим државама, то би значило крах пројекта који је јуче договорен", рекао је Остојић.

Он је навео да му нису јасни мотиви мађарске стране, јер у тој земљи избјеглице нису остајале, додајући да није било никакве потребе за затварањем
прихвата.

Хрватски медији преносе да ће вечерас у Барањско Петрово Село стићи још једна група избјеглица са 11 аутобуса из Опатовца, док је посљедњи воз већ на путу за Ботово. Након тога сви ће бити преусмјерени на граничне прелазе са Словенијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана