Загреб: Испред ХНБ-а дугачки ред грађана за куповину пригодне кованице с мотивом Пељешког моста

Анадолија
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ- Испред сједишта Хрватске народне банке (ХНБ) више од стотину грађана чекало је данас у реду како би набавили пригодну кованицу од 25 куна с рељефом Пељешког моста, који се данас свечано пушта у промет.

Поводом обиљежавања отварања за промет Пељешког моста и путног повезивања територија Републике Хрватске, Хрватска народна банка (ХНБ) пустила је у промет 30.000 примјерака кованице од 25 куна с наличјем које приказује Пељешки мост.

Испред ХНБ-а у средишту Загреба од раног јутра створио се ред од више од стотину грађана који чекају прилику како би дошли до свог примјерка кованице.

Неки од њих су нумизматичари, док су други везани уз сам догађај територијалног повезивања Републике Хрватске мостом.

Драго Кутлеша чекао је на ред око сат и по времена како би ушао у простор ХНБ-а и купио 30 примјерака пригодних кованица за себе, за родбину и пријатеље. За 30 кованица издвојио је 750 куна (100 евра).

„Нисам нумизматичар, али пригодне кованице хрватске куне у апоенима од 25 куна скупљам откад су се појавиле. Већ их имам 12. Љетујем на Пељешцу и веселим се Пељешком мосту, тако да ми је то додатни мотив”, изјавио је Кутлеша.

У реду чекају и господин Мирослав са сином средњошколцем који пасионирано сакупља ријетке кованице и новчанице.

„Ово је задња кованица хрватске куне која ће бити издана прије увођења евра, чиме има још већу сентименталну вриједност”, појашњава Мирослав.

За куповину пригодне кованице довољно је показати личну карту приликом уласка у ХНБ те дати кунску протувриједност за број кованица које се купује.

Пригодни ковани новац од 25 куна има облик правилног дванаестоугла.

И поред велике потражње, очекује се како сви примјерци ове кованице неће бити продани данас, тако да ће у понуди у подружницама ХНБ-а бити до истека залиха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана