Загреб: Идентификоване две жртве акције "Бљесак"

Танјуг
Загреб: Идентификоване две жртве акције "Бљесак"

БЕОГРАД - У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака два лица српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, током акције хрватске војске и полиције „Бљесак", саопштила је данас Комисија за нестала лица Србије.

Посмртни остаци обе жртве пронађени су 2021. године приликом разминирања терена у шуми код Окучана (1) и Шуметлици (1).
    
Од почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, Србији је омогућен мониторинг, па је у складу с тим идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.
    
Посмртни остаци два лица идентификовани су методом ДНК анализе и њихова сахрана биће обављена у складу са израженим жељама породица. 
    
Према подацима Комисије, кроз овај процес, у периоду 2001. до 2022. године, из регистрованих, масовних гробница, појединачних гробних места и других необележених локација,  ексхумирани су посмртни остаци више од 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Хрватске.
    
Посмртни остаци приближно 990 идентификованих жртава предати су породицама ради сахране.
    
Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наведено је у саопштењу.
    
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана