Загреб: Два вијека српске основне школе

Агенције
Загреб: Два вијека српске основне школе

Загреб - Свечаном академијом у Загребу су данас обиљежена два вијека од оснивања прве српске основне школе при загребачкој православној црквеној општини

Такође је обиљежено и десет година од оснивања Српске православне опште гимназије “Кантакузина Катарина Бранковић”.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић истакла је на свечаности у Хрватском народном казалишту (ХНК) да је Хрватска држава не само прокламоване, већ стварне толеранције.

Она је рекла да ће помагати афирмацију свих националних мањина и вјерских заједница и додала да је његовање сопствене традиције и отворености према другим културама, важна основа за изградњу цјеловитог хуманизма.

Митрополит загребачко-љубљански, Порфирије нагласио је да хрватски и српски народ повезује хришћанска вјера и простор на којем живе, али “нисмо једнообразни и Богу се не морамо једнообразно молити”, додао је митрополит.

На свечаности су били представници Владе Хрватске, Града Загреба, изасланица предсједника Србије Јасмина Митровић Марић, представници вјерских заједница у Хрватској и јавне личности.

Уз актуелну предсејдницу Хрватске, на скупу су били и бивши предсједници Стјепан Месић и Иво Јосиповић, што је њихово први пут да су се заједно појавили од фебруара када је Грабар-Китаровић преузела дужност.

У програму су учествовали чланови Хора ХНК-а у Загребу, Хора загребачког Саборног храма Преображења Господњег, Јора Светоархангелског манастира у Ковиљу, ученици Српске православне опше гимназије и драмски умјетници из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана