Загреб: Држављанин БиХ ухапшен због кријумчарења кокаина

klix.ba
Загреб: Држављанин БиХ ухапшен због кријумчарења кокаина

Загреб - Јасмин Мерџановић из БиХ један је од ухапшених у јучерашњој акцији хрватске полиције под кодним називом Мохито, а којом је разбијен балкански наркокартел те је ухапшено 10 особа код којих је пронађено више од 700 грама кокаина и спида.

У овој полицијској акцији учествовале су полиције из Хрватске, Словеније, БиХ и Србије, а ухапшено је седам Хрвата, Србин, држављанин БиХ и Нијемац.

Заплијењено и амфетаминско уље

Током акције полиција је заплијенила 752 грама кокаина, мању количину амфетамина, али и три литра такозваног амфетаминског уља, што је новост у криминалном подземљу, те мању количину марихуане, 4 грама амфетамина, 1,25 литара сумпорне киселине, 14,5 килограма кофеина, 600 грама креатина, 5 литара метилног алкохола, три ваге и 166 комада стрељива разног калибра.

Водађа Службе криминалитета дрога Полицијске управе загребачке Дражен Миличевић изјавио је на конференцији за новинаре да је акција трајала у раздобљу од новембра 2014. до јуна 2015. године.

Сумња се да су чланови групе "покривали" подручје од Њемачке, преко Аустрије, Словеније, Хрватске, БиХ и Србије.

Организатор и шеф групе био је Јовица Томљеновић (46), Србин рођен у Њемачкој, који је хрватско држављанство добио прије десетак година.

Ухапшен је и бивши радник обезбјеђења Драган Малогајски (46), власник кафића "ТНТ" у Запрешићу, који је прије четири године осуђен у Задру због кокаина.

Међу ухапшенима су отац и син Жељко (49) и Бењамин Шуличек (21) из Брдовца, у чијој су се кући и на рибњаку у Мартинској Веси мијешале компоненте за добијање амфетамина.

У Задру је приведен Горан Витлов (52) звани Сисак, који је у фебруару већ ухапшен због посједовања 48 грама кокаина.

Новинар Нове ТВ главни курир



Преостали чланови нарколанца старости су од 27 до 49 година, међу којима новинар Нове ТВ Саша Кнежић који је, према резултатима истраживања, дјеловао као главни курир и оперативац.

Остали ухапшени су Јасмин Мерџановић из БиХ, Миодраг Веселиновић из Србије, који се одраније налазе у притвору у Реметинцу, те Ненад Лашко за којег су чланови групе дали 25.000 еура кауције након што је у марту ухапшен на прелазу Хармица са 534 грама кокаина.

Сваки од чланова групе имао је тачно одређену улогу у ланцу, па је тако дрога мијешана у Србији, гдје су једино на подручју бивше Југославије знали правилне размјере компоненти за израду опојне смјесе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана