Загреб: Дочек за госте – разбијене ћириличне табле

Танјуг
Загреб: Дочек за госте – разбијене ћириличне табле

Загреб - Госте СНВ у Хрватском новинарском друштву дочекала је на поду инсталација концептуалног умjетника Синише Лабровића - разбијене двојезичне плоче.

"Лабровић је данас рад поставио у просторијама Хрватског новинарског друштва у Загребу, непосредно прије почетка пријема Српског народног вијећа, који се традиционално одржава поводом прославе православног Божића", навела је за хрватски ТВ канал Н1 Тамара Опачић из СНВ-а.

СНВ-ове госте је дочекало 11 разбијених плоча, на којима су и латиницом и ћирилицом исписани реченице и стихови неких од најбољих хрватских и српских аутора.

"Лабровић је тако 'разбио' дјела Иве Андрића, Арсена Дедића, Боре Ћосицћ, Симе Матавуља, Владана Деснице, Мирка Ковача, Данила Киша, Драгана Великића, Симе Мраовића, Григора Витеза и Бранка Миљковића", наводи Опачић у саопштењу.

Уништене плоче по материјалу и дизајну одговарају двојезичним таблама с натписима чије се постављање прописује Законом о употреби језика и писма националних мањина у срединама гдје мањине чине више од 33 посто становништва.

Постављање првих таквих плоча у Вуковару 2013. године, подсјећа се у саопштењу, изазвало је протест ветерана, који је ускоро прерастао у протест против права Срба.
Једна таква плоча сложена је у знак заједништва током пријема.

Разбијену плочу су спојили предсједник СНВ-а Милорад Пуповац, изасланик предсједнице и бивши премијер Зоран Милановић, јавља Н1.

Орешковић: Доћи ће вријеме за ћирилицу у Вуковару

Мандатар за састав хрватске владе Тихомир Орешковић честитао је на пријему у Српском народном вијећу Божић свим православним вјерницима и пожелио све најбоље у 2016. години.
Одговарајући на питање о Вуковару и ћирилици, Орешковић је рекао да је увјерен да ће доћи вријеме и за ћирилицу у том граду, преносе хрватски медији.

"Увјерен сам да ће ћирилица доћи до Вуковара. Био сам у Вуковару, имао сам прилику да осјетим то, ћирилица ће доћи, али у своје вријеме. Ране су свјеже и вријеме треба да учини своје", сматра Орешковић.

Орешковић је недавно за "Јутарњи лист" рекао да "још није вријеме за ћирилицу у Вуковару јер су ране још свјеже", што је изазвало оштру осуду српских лидера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана