Загреб добија Српски културни центар

ГС
Загреб добија Српски културни центар

ЗАГРЕБ - У Загребу ће данас свечано бити отворен Српски културни центар у присуству министра културе и медија Хрватске Нине Обулјен Коржинек и министра спољних послова Србије Марка Ђурића, саопштено је из Српског народног вијећа /СНВ/.

Српска заједница у Загребу данас се, након више деценија, враћа у своје просторије у Загребу у којима су цијели биле смјештене српске институције - Српско културно друштво "Просвјета", Српско народно вијеће и Културно информативни центар, наводе из СНВ-а.

Зграда Српског културног центра, која је почетком деведесетих година прошлог вијека била узурпирана, поново је власништво Српског културног друштва "Просвјета", са којим управља СНВ.

Захваљујући предсједнику и Влади Србије обезбијеђена су прва средства за административно-правне трошкове и санацију и реконструкцију дијела зграде, док је Влада Хрватске обезбиједила средства за завршетак обнове и уређење Српског културног центра Загреб.

На спрату и поткровљу зграде у Прерадовићевој улици у Загребу налазе се просторије самосталног српског недјељника "Новости", портала "Новости", телевизије "ВИДА" и Архива Срба у Хрватској, док су у приземљу Историјски хаустор са причом о прошлости ове зграде, Пододбор Српског културног друштва "Просвјета", Галерија, клуб и дворана.

Свечано отварање предвиђено је у 18.00 часова.

Овом приликом, у оквиру Дана српске културе у Загребу, биће отворена и изложба "Барбарогенij надреализам".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана