Загреб: Демонстранти покушали ући у ХРТ, у протестима нападнути новинари

ГС
Foto: Индекс.хр

ЗАГРЕБ - Више хиљада људи присуствовало је данас послијеподне у центру Загреба највећем окупљању против ковид потврда, а неки од њих упутили су се по завршетку протеста до зграде ХРТ-а гдје их је дочекала интервентна полиција, која их је спријечила да уђу у зграду.

Протест је почео у 16 сати на Тргу бана Јелачића гдје су се слиле двије поворке које су око 15 часова уз пратњу полиције која је прекидала саобраћај кренуле с Трга Француске републике и Трга жртава фашизма, а завршен је око 17.30, кад су организатори позвали окупљене да се мирно разиђу.

Али дио демонстраната, них око сто, умјесто да се разиђу запутио се до зграде ХРТ-а гдје су тражили разговор с челним људима и укључење у програм ХТВ-а, а полиција им је спријечила улаз у зграду.

Током скупа на централном загребачком тргу нису примијећени већи инциденти, али је нападнут телевизијски репортер хрватског РТЛ-а, новинарки Ал-Џазире група демонстраната отела је микрофон, а екипи телевизије Нова су упућене вербалне увреде, пренио је Индекс.хр.

Говорници, који су се смјењивали на бини, су упозорили да ковид потврде представљају почетак отвореног тоталитаризма и поручили да нема те заразе која може да угрози Хрватску као зараза корупцијом и криминалом у којима грца власт.

Окупљени су изнијели своје захтјеве за укидањем ковид потврда, тврдећи да се грађани који их не посједују, противуставно и противправно искључују из друштвеног живота и онемогућује им се одлазак на посао, студирање и основно уставно право на рад.

У Загребу су се и протеклих дана одржавали скупови против ковид пропусница и других мера за сузбијање короне, као и у још неким хрватским градовима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана