Загреб четврти у Европи по потрошњи канабиса

Танјуг
Foto: arhiva

ЗАГРЕБ - Загреб је четврти град у Европи по дневној потрошњи канабиса, 11. по потрошњи кокаина, 12. по потрошњи амфетамина и 14. град по дневној потрошњи МДМА, показали су резултати европског научног пројекта анализе отпадних вода.

Резултате највећег европског истраживања отпадних вода из 2021. које су провели организација за епидемиологију отпадних вода СЦОРЕ и Агенција за дроге ЕУ-а на свом Фејсбук профилу објавио је психијатар и стручњак за дуалне поремећаје Клинике за психијатрију Врапче Иван Ћелић.

Пројект је анализирао отпадне воде у 75 европских градова из 23 земље Европске уније те Турске и Норвешке како би се истражила понашања конзумената дрога.

То је највећи број земаља које су до сада учествовале упрккос континуираном проблему пандемије корона вируса у периоду истраживања.

Најновији подаци показују да се кокаин, иако је још увијек најзаступљенији у градовима западне и јужне Еуропе (посебно Белгији, Холандији и Шпанији), све више налази у источноеуропским градовима, где је уочен пораст.

У Загребу је дневна потрошња кокаина 548.62 мг на 1000 становника и по томе је 11. у Европи.

Метамфетамин је традиционално био концентрисан у Чешкој и Словачкој, а сада је та дрога присутна у Белгији, Кипру источној Немачкој, Шпанији, Турској и неколико северноевропских земаља.

Што се тиче канабиса, највеће количине његових метаболита пронађене су у градовима у Хрватској, Чешкој, Шпанији, Холандији, Словенији и Португалу.

У Загребу се дневно потроши 132.9 мг канабиса на 1000 становника по чему је четврти град у Европи, Пренела је Хина.

МДМА је једина дрога чији су метаболити мањи у већини проучаваних градова јер је готово дви трећине градова пријавило смањење оптерећења у 2021., вероватно због затварања места за ноћни живот током пандемије, где се та дрога често конзумира.

Загреб је на 14. месту у Европи с дневно потрошених 28.26 мг МДМА на 1000 становника, показала је студија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана