Заев: Сјеверна Македонија тражи независну цркву

Агенције
Заев: Сјеверна Македонија тражи независну цркву

Скопље - Сјеверна Македонија је суверена земља и има право на посебну и независну цркву, изјавио је премијер Зоран Заев.

Говорећи о односима Бугарске и Сјеверне Македоније, Заев се дотакао и питања неријешеног статуса неканонске Македонске православне цркве (МПЦ).

- Бугарска православна црква је преузела одлучне кораке у односу на нашу Македонску православну цркву - Охридску архиепископију. Бугарски епископи посјећују македонске цркве, а македонски бугарске. Наши грађани који су вјерници, гледајући добру сарадњу, подржавају ово пријатељство - истакао је Заев у интервјуу за бугарске медије.

Заев је рекао да је Споразум о пријатељству и добросусједству, који су Скопље и Софија потписали 1. августа 2017. године, донио позитивне резултате за обје земље и ставио тачку на систем који је “тровао односе између два сусједа”. Споразум са Бугарском, према његовим ријечима, ставио је крај систему који је био успостављен након 1945.

- Историјски факти у вези са нашом заједничком историјом су јасни и од тога нема бјежања. Заједничка комисија о историјским питањима Сјеверне Македоније и Бугарске треба да заврши посао зато што има моју, као и подршку премијера Бугарске Бојка Борисова. Заједно са њим охрабрујем историчаре да заврше посао - нагласио је Заев.

Каже да је већ постигнута сагласност у вези са историјским ликовима попут свете браће Ћирила и Методија, светог Наума, светог Климента, цара Самуила...

- Потписали смо споразум, градимо пријатељство, сарадњу и добросусједство - напоменуо је Заев.

Говорећи о регионалним питањима Заев је рекао да Балкан није “буре барута”, већ европски регион.

- Балкан је постао европски. Свако мора да пронађе позитивно рјешење кад је ријеч о проблемима. Дали смо примјер са споразумима са Бугарском и Грчком. Вјерујем да ће се и друге земље кретати у том смјеру - додао је Заев.

Према његовим ријечима, Сјеверна Македонија у том контексту подржава рјешења која ће градити пријатељства и трајан мир, чиме ће бити обезбијеђена већа регионална сарадња и интеграција региона у ЕУ.

- Ово је рјешење које ће обезбиједити сигурност и за Албанце и за Србе, као и за све друге народе који живе на Балкану - закључио је Заев.

Историчар Александар Раковић оцијенио је да се на Западу Српска православна црква (СПЦ) перципира као најозбиљнији противник и да се по сваку цијену жели разбити склад српске државе и цркве, али им до сада то није успјело.

- Није им успело због сагласја српске државе и цркве о кључним питањима. Има, наравно, дисхармоничних тонова и из цркве и из државе. Међутим, чини ми се да то нема много везе са њиховим плановима - рекао је Раковић. Он је истакао да су када је ријеч о кључним темама српска држава и црква углавном остале при заштити националних интереса.

Непризната МПЦ затражила је прије неколико година од Патријаршије у Софији да јој Бугарска православна црква призна аутокефалност, у вези с којом се са СПЦ спори још од 1967. године.

Притисак Грчке

Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је да ће интеграцију Сјеверне Македоније у ЕУ влада користити да би ублажила негативне посљедице споразума из Преспе.

- Изјавио сам већ да је Преспански споразум лош и штетан. Али, исто тако сам рекао да кад споразум једном буде ратификован, не може се мијењати једнострано. Неопходно је да се боримо да ублажимо негативне посљедице, тако што ћемо вршити притисак на Сјеверну Македонију током процеса европских интеграција - поручио је Мицотакис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана