Заев: Нова донација вакцина велики акт пријатељства

Танјуг
Заев: Нова донација вакцина велики акт пријатељства

СКОПЉЕ - Премијер Сjеверне Македоније Зоран Заев оцијенио је као велики гест пријатељства нову донацију вакцина из Србије, уз поруку да се прави пријатељи препознају у тешким тренуцима.

Владе Сјеверне Македоније и Србије постигле су споразум о донирању 40. 000 вакцина Спутник В, од којих је прва количина од 20. 000 доза компоненте 1 стигла данас у Скопље.

Преосталих 20.000 доза компоненте 2 стићи ће у наредном периоду.

Заев је, приликом дочека нове донације Србије, рекао да те вакцине стижу у кључном тренутку за Сјеверну Македонију, јер ће осигураће да не дође до прекида масовне вакцинације која почиње вечерас.

„Ово је чин огромног пријатељства Србије, која је већ помогла Македонију са 8. 100 вакцина Фајзер, којом смо успјешно вакцинисали наше хероје - медицинске раднике”, рекао је он.

Заев је указао да од вечерас почиње масовна вакцинација у Сјеверној Македонији АстраЗенека вакцинама, а донација Србије осигураће да не дође до прекида тог процеса до доласка нових количина вакцина преко Ковакс програма, и договора са Русијом, Кином и произвођачима.

„Пренио бих захвалност цијелог македонског народа пријатељском српском народу на значајној помоћи. Захвалио бих се предсједнику Вучићу, премијерки Брбанић и цијелом државном руководству Србије”, истакао је он.

Апеловао је на грађане Македоније да се пријаве за вакцинацију, додајући да су све вакцине провјерене, међународно тестиране, и да, од брзине имунизације зависи колико ће трајати борба против невидљивог непријатеља - корона вируса.

Он је пренио да је лично прије пар дана замолио предсједника Србије Александра Вучића за донацију како не би био доведен у питање процес вакцинације.

„Српски народ је подијелио своје количине са македонским народом и то не можемо никада заборавити”, поновио је Заев своју и захвалност грађана Сјеверне Македоније Србији.

Министар здравља Сјеверне Македоније Венко Филипче указао је и да се у протеклим данима у Србији вакцинисало око 10.000 Македонаца.

Он је пренео да је са српским колегом Златибором Лончарем разговарао о размени информација о у Србији вакцинисаним Македонцима, како би били евидентирани у својој земљи.

„То што је Србија учинила, ниједна друга земља у свијету није”, нагласио је Филипче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана