Заев: Дајем оставку ако нам ЕУ не да датум преговора

Агенције
Заев: Дајем оставку ако нам ЕУ не да датум преговора

Скопље - Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев је изјавио да ће поднијети оставку ако Европска унија у јуну његовој земљи не одобри датум почетка преговора о чланству.

У интервјуу белгијском листу Соар, Заев је нагласио да је ЕУ то обећала а Сјеверна Македонија заслужила због спроведених реформи и нарочито споразума о сређивању односа са Грчком и Бугарском.

Он је такође рекао да не вјерује да би, ако ЕУ не одобри почетак преговора с Албанијом, то довело до стварања “Велике Албаније” што би било немогуће јер то не би дозволио ни НАТО, чија је Албанија чланица.

На питање како гледа на то да је Европска комисија предложила да се датум преговора одобри истовремено Сјеверној Македонији и Албанији, која за то има мале изгледе јер је у тешкој политичкој кризи, па зато сад та одлука измиче и за његову земљу, Заев је одговорио да би било неправедно да његова земља буде заустављена због Албаније.

Замољен да оцијени не би ли, ако Тирана не добије датум за преговоре с ЕУ, “то довело до потеза ка стварању 'Велике Албаније', мијењања граница и још већих невоља”, Заев је узвратио да “то јесте гласина и претња, али није могуће”.

Премијер Сјеверне Македоније је подвукао да “уколико би Албанија покушала да се уједини с Косовом, изгубила би десет година и била сведена на ниво Косова”.

Заев је посебно предочио да би његова влада, ако не добије датум за почетак преговора, изгубила већину у парламенту и тад би “запријетила опасност да се врати национализам и екстремизам” какав је раније постојао и “разорио права и демократске слободе, као основе нормалне земље”.

Он је рекао да на то не би чекао већ би одмах дао оставку.

Премијер Сјеверне Македоније је мишљења и да би, у случају да на састанцима водећих тијела ЕУ овог мјесеца, не буде дато “зелено свјетло” за преговоре са Скопљем то угрозило привлачну моћ ЕУ за цео Западни Балкан и “ојачало интерес спољних сила за тај дио Европе, гдје су присутне Кина и Русија”, преноси Радио Слободна Европа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана